[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/l-f254e7e0e06c676a24f9f22d3a7c08e7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/100x73\/l-f254e7e0e06c676a24f9f22d3a7c08e7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/14\/l-f254e7e0e06c676a24f9f22d3a7c08e7.jpg","size":"90.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Usavršavanje iz montažne tehnike za profesorice i profesore srednjih stručnih i tehničkih škola

 Edukacija iz montažne tehnike za profesorice i profesore mašinske grupe predmeta iz Srednjoškolskog centra Vogošća, Srednjoškolskog centra "Hadžići", Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" iz Ilijaša, Mješovite srednje škole Tešanj i Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda održana je od 11. do 13. januara u Sarajevu.

Edukacijom je obuhvaćena stručna teorija i praktična obuka na tri vrste ETS Didactics reduktora (jednostepeni helikoidni reduktor, reduktor sa pužnim prijenosom i reduktor sa konusnim trostepenim prijenosom).

Teme kao što su klasifikacija i primjena mašinskih elemenata iz domena reduktora, postepena montaža i demontaža nevedena tri tipa reduktora, kao i održavanje reduktora sa aspekta tehničkih i sigurnosnih zahtjeva, sastavni su dio edukacije koja se odvija s ciljem kvalitetne primjene novih modularnih nastavnih planova i programa za zanimanja mašinske struke, a prema međunarodnim standardima.

Cilj edukacije je jačanje praktičnih kompetencija profesorica i profesora mašinske grupe predmeta kroz simulacije nastavnih časova. Poseban fokus se stavlja na sveukupno razumijevanje rada i upotrebe različitih prijenosnika, te odabir odgovarajućih alata i pomoćnih materijala.

Obuka za profesore i profesorice mašinske grupe predmeta je realizovana u okviru projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini" kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke sa projektnim partnerima. Projekat podržava partnerske škole u uspostavljanju i realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada, saopćeno je iz GIZ-a. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!