[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/28\/l-1373d5ef0269248f2c943177a020d2e2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/28\/100x73\/l-1373d5ef0269248f2c943177a020d2e2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/28\/l-1373d5ef0269248f2c943177a020d2e2.jpg","size":"44.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Urumova: Režiserke u fokusu Dana Vijeća Evrope u kinu Meeting Point, ulaz besplatan (VIDEO)

Dani Vijeća Evrope, koji publici donose tri filma uz besplatan ulaz na sve projekcije, bit će održani od 29. do 31. maja u kinu Meeting Point u Sarajevu u povodu obilježavanja 75. godišnjica osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope. 

Šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Bojana Urumova kazala je da je to najstarija organizacija koja se bavi ljudskim pravima te da su odlučili prikazati filmove koji su koprodukcijska ostvarenja Europskog fonda za koprodukciju i distribuciju kinematografskih i audiovizualnih djela Eurimages, institucije Vijeća Evrope.

- Prvi film je dokumentarni, druga dva igrani, a za sva tri filma je zajedničko to što su ih režirale žene i što su višestruko nagrađivana ostvarenja - kazala je Urumova za Fenu.

Dane Vijeća Evrope će 29. maja, istaka je, otvoriti film "Dosje Labudović: Nesvrstani" režiserke Mile Turajlić iz 2022. godine, dugometražni dokumentarni film koji gledatelja vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, ličnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita, koji prati rođenje Pokreta nesvrstanih i pokazuje zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet.

Urumova je dodala da će u četvrtak, 30. maja na programu biti bh. film "Ekskurzija" Une Gunjak, koji je prikazan prošle godine na Sarajevo Film Festivalu, rađen u koprodukcijii sa drugim zemljama u regionu - Hrvatskom, Srbijom, Norveškom i Katarom.

Treći film koji će biti prikazan u petak, 31. maja je, kazala je, film Toni Erdmann, režiserke Maren Ade iz 2016. godine.

- Ovaj film je relativno poznat u međunarodnim kontekstu, jer je bio predložen za Oskara za najbolji strani film – naglasila je.  

Urumova je istakla da se fond Eurimages bavi promoviranjem žena kao režisera i uključivanjem žena u filmsku produkciju, što je u skladu sa Strategijom za rodnu jednakost Vijeća Evrope.

Podsjetila je da je ovo druga godina da Ured Vijeća Evrope u Sarajevu organizira mini-festival, s tim da je prošle godine fokus bio na migracijama.

- Film je vrsta umjetnosti koja je mnogo bliska ljudima i na plastičan način može da prikaže i teže teme. Naš cilj je da pošaljemo pozivne poruke i da ozbiljne teme tretiramo na način koji ulijeva nadu i daje nam ideju kako da poboljšamo ljudska prava i jednakost - kazala je.

Projekcije počinju u 19 sati, a besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije.

Urumova je istakla da će prije svakog filma biti prikazan kratki film o Vijeću Evrope, gdje će publika moći saznati više o radu te organizacije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!