[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/voda-5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/100x73\/voda-5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/05\/voda-5.jpg","size":"63.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Ured za reviziju institucija FBiH: Izostalo održavanje vodovodne infrastrukture

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine je nakon praćenja realizacije preporuka iz Izvještaja revizije učinka „Efikasnost upravljanja gubicima vode u vodovodnim preduzećima“ objavljenog 2018. godine, utvrdio da date preporuke još uvijek nisu u potpunosti realizirane.

Cilj revizije učinka „Efikasnost upravljanja gubicima vode u vodovodnim preduzećima“ bio je ispitati poduzete aktivnosti na osnovu Izvještaja revizije učinka, te procijeniti u kojoj mjeri su realizirane preporuke, a date četiri preporuke vodovodnim preduzećima i tri njihovim osnivačima.

Revizijom je utvrđeno da date preporuke još uvijek nisu u potpunosti realizirane.

Od dvadeset subjekata kojima su upućene (10 vodovodnih preduzeća i 10 osnivača), samo četiri subjekta realizirala su sve preporuke iz svoje nadležnosti, dok je najveći broj poduzeo početne ili djelimične aktivnosti na realizaciji preporuka.

Problemi identificirani u Izvještaju revizije učinka iz 2018. godine još uvijek nisu riješeni, na šta ukazuju izuzetno veliki gubici vode u gotovo svim preduzećima iz uzorka.

Od sedam preduzeća koja su dostavila detaljne podatke o gubicima vode, četiri i dalje imaju gubitke vode veće od 40 posto, dok su iskazani gubici u jednom vodovodnom preduzeću veći i od 70 posto.

Značajan broj vodovodnih preduzeća i dalje nije osigurao precizno evidentiranje i praćenje gubitaka vode, što predstavlja osnovni preduslov za sistemsko rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

Izostalo je redovno održavanje vodovodne infrastrukture, te planiranje i realizacija konkretnih mjera na smanjenju gubitaka vode.

Stoga bi osnivači vodovodnih preduzeća trebali osigurati značajniji nadzor i kontrolu nad aktivnostima vodovodnih preduzeća, a sve u svrhu odgovornijeg upravljanja vodovodnom mrežom.

- Uvažavajući činjenicu da je predmetna oblast od općeg značaja za cjelokupnu društvenu zajednicu, Ured za reviziju cijeni da je neophodno preduzeti dodatne aktivnosti s ciljem realizacije datih preporuka. Efikasnim upravljanjem gubicima vode mogu se sačuvati vodni resursi - poručuju iz Ureda za reviziju institucija u FBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!