[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/kakanj-pozar.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/100x73\/kakanj-pozar.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/kakanj-pozar.jpg","size":"359.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Upozorenje iz Općine Kakanj: Novčane kazne za nekontrolisano spaljivanje suhe trave i korova

Kako su započeli proljetni radovi u baštama,vrtovima, poljoprivrednim dobirima, Općina Kakanj nedavno je objavila upozorenje da će nekontrolisano spaljivanje suhe trave i korova biti sankcionisano. Tako su za zabranjene radnje predviđene i novčane kazne i to  za pravna lica u rasponu od 500 do 7.000 KM, a za pojedince od 20 do 1.000 KM.

Tokom godine se uništavanje suhe trave, korova, rastinja i biljnih otpadaka može obaviti loženjem vatre i kontroliranim spaljivanjem, isključivo danju i po mirnom vremenu bez vjetra, uz prisustvo potrebnog broja osoba sa sredstvima i opremom za početno gašenje požara, uz preduzimanje mjera za zaštitu od požara na otvorenom prostoru, kažu iz ove Općine.
Pomenuto spaljivanje ne smije prouzrokovati štetu poljoprivrednim ratarskim kulturama, nasadima, voćnjacima, šumama, nadzemnim elektroenergetskim, komunikacijskim i plinskim instalacijama i uređajima, ogradama i zgradama od zapaljivog materijala i ne smije ugroziti odvijanje cestovnog prometa stvaranjem dimnih zavjesa.

Upozoravaju iz Općine da je zabranjeno paljenje vatre u neposrednoj blizini ruba šume, 15 metara od zgrade, te u trasama elektroenergetskih vodova. Osobe koje su obavile loženje vatre i spaljivanje dužne su ugasiti vatru na otvorenom prostoru i pregledati ostatak vatre prebacivanjem pepela, polijevanjem vode i primjenom drugih sredstava za gašenje, dok se vatra ne ugasi u potpunosti i tek nakon toga napustiti mjesto paljenja.

Izazivanje šumskog požara kažnjivo je i po odredbama Zakona o šumama Zeničko- dobojskog kantona. Posebno naglašavaju činjenicu da se uz kažnjavanje izazivanja požara, upućuju i imovinsko-pravni zahtjevi počiniocima u smislu nadoknade štete izazvane požarom, a visina štete se utvrđuje kao da je počinilac izvršio bespravnu sječu i uništavanje šume koja je nestala u požaru.

Iz Općine podsjećaju i da je svaka osoba koja primijeti požar dužna da ga ugasi ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i drugoga. Ako nije u mogućnosti ugasiti požar dužna je da o požaru obavijesti Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Kakanj na telefon: 123 ili Policijsku stanicu na telefon 122.

Podijelite ovaj članak!