[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/dr-ismet-kapetanovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/100x73\/dr-ismet-kapetanovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/06\/dr-ismet-kapetanovic.jpg","size":"40.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

UO-Opća bolnica nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija, u više navrata je traženo od Novalića ...

Direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah  Nakaš“ prof. dr. Ismet Gavrankapetanović upoznao je Upravni odbor ove ustanove o  današnjem sastanku u Kantonu Sarajevo  o aktuelnoj situaciji vezanoj za pandemiju Covid-19.

- Opća bolnica s jednim infektologom i s obimom posla koji je impresivno uvećan od uvođenja novog načina rada, nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija na Bjelavama, a da ne trpe pacijenti Kantona Sarajevo - navodi se u saopćenju Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah  Nakaš“ .

Dodaje se da Opća bolnica može samo da participira, zajedno s ostalim zdravstvenim ustanovama u zbrinjavanju kovid pozitivnih pacijenata, a u drugim okolnostima, ni kadrovski ni kapacitetom to nije u stanju.

- Upravni odbor odlučno odbija sve insinuacije i tendenciozne napade i optužbe koje stižu od menadžmenta Kliničkog centra zbog neformiranja izolatorija u krugu Opće bolnice. Ovaj objekat nije vlasništvo Opće bolnice nego Zavoda za javno zdravstvo KS - navodi se u saopćenju.

Napominje se da Opća bolnica poštuje preporuke i naredbe nadležnih, svog osnivača kao i Kriznog štaba  i Ministarstva zdravstva i sve vrijeme usko sarađuje  s njima .

- Od Federalne vlade i premijera Fadila Novalića u više navrata je traženo da se Općoj bolnici vrati  bivša garnizona ambulanta i da se tu na vrijeme napravi izolatorij, za šta imamo pisanu dokumentaciju, ali odgovora nije bilo. Vlada FBiH je ovaj objekat dodjelila Zavodu za javno zdravstvo KS.  Dakle, renoviranje i priprema bivše garnizone ambulante za izolatorij nije u nadležnosti Opće bolnice - navode iz te zdravstvene ustanove.

Upravni odbor postavlja pitanje šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu „za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM?“

- I na kraju postavljamo pitanje popunjenosti  Kliničkog centra i Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Upravni odbor Opće bolnice traži od svih učesnika u zdravstvenom sistemu da se ponašaju profesionalno i da ne unose nepotrebnu paniku među naše građanstvo - saopćeno je iz Opće bolnice.

Podjsećamo, u koordinaciji premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, a uvažavajući važnost pitanja i činjenicu da je odsutan ministar zdravstva Kantona Sarajevo, danas je održan čitav niz sastanaka s ciljem rješavanja pitanja osiguranja dodatnih kapaciteta za formiranje privremenog izolatorija u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Vlade KS.

Na sastanku koji je jutros organiziran, i kome su prisustvovali predstavnici kantonalnih javnozdravstvenih ustanova: direktor Opće bolnice „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ Ismet Gavrankapetanović, direktor „Hitne pomoći“ Adem Zalihić, direktor „Doma zdravlja KS“ Muhamed Ahmić, direktor Zavoda zdravstvenog osigurana KS Sakib Katana, te generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo KS, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, zaključeno je da se u roku od 24 sata osposobi prostor za privremeni izolatorij Kantona Sarajevo.

Naglašeno je da će u ovom izolatoriju biti smješteni pacijenti oboljeli od zaraznog oboljenja COVID-19 sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom.

Radi se o privremenom izolatoriju koji će biti u funkciji, dok se u krugu Opće bolnice ne rekonstruira objekt nekadašnje „garnizonske ambulante“ u kojem će biti smješten izolatorij Kantona Sarajevo, kapaciteta oko 100 osoba, a koji će se u narednih mjesec i po uspostaviti, uz pomoć i podršku UNDP-ja.

Nakon što su dati određeni prijedlozi javnih zdravstvenih ustanova u KS, gdje bi izolatorij najbolje bilo uspostaviti, premijer Nenadić je održao i drugi sastanak sa upravom JU Studentski centar KS.

Zaključeno je da će oni, zajedno sa predstavnicima Kriznog štaba i javnozdravstvenih ustanova u KS, omogućiti uspostavu ad hoc – privremenog izolatorija, kao i da će se na nivou Kantona organizirati podrška njegovom radu od strane medicinskih timova predvođenih ljekarima koji će biti ključna karika u funkcionisanju ovog izolatorija, te pružati zdravstvenu zaštitu oboljelim pacijentima.

S ciljem što skorijeg stavljanja u funkciju pomenutog izolatorija, potrebno je pored uspostave stručnih timova medicinskog osoblja, pružanje i druge neophodne logistike za njegovo funkcionisanje, kao što su ishrana, zaštitna sredstva, organizacija pranja rublja, odlaganja otpada i dr., a što će u što kraćem roku u saradnji sa nadležnim javnozdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo koordinirati Krizni štab Ministarstva zdravstva KS.

Zadužen je Krizni štab da koordinira sve navedene aktivnosti oko uspostave izolatorija i da obavijesti Vladu KS i nadležne zdravstvene ustanove o realiziranju preuzetih obaveza i početku rada izolatorija.

Zaključeno je također da će na svojim redovnim i vanrednim sjednicama Krizni štaba MZ KS informirati institucije i javnost o funkcioniranju ovog izolatorija i drugim pitanjima vezanim za njegovo djelovanje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!