[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/010719-petkovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/100x73\/010719-petkovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/010719-petkovic.jpg","size":"512.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

UNZE: Dizajn i tehnologija u drvopreradi prvi model dualnog obrazovanja u BiH

Evropska komisija u Briselu odlukom iz augusta ove godine podržala je Univerzitet u Zenici (UNZE) u realizaciji EU-Erasmus+ programa "Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u sekoru visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini".

Time će zenički univerzitet, kako je za Fenu izjavio prof. dr. Darko Petković, postati i prvi bh. univerzitet koji će realizirati model dualnog obrazovanja.

- Na pripremi dualnog modela obrazovanja intenzivno smo radili posljednjh nekoliko godina, a kao pilot projekt ove godine krenut će na Odsjeku dizajna i tehnologije u drvopreradi, koji je otvoren na Mašinskom fakultetu u Zenici - ističe Petković, koji je i direktor Centra za inovativnost i poduzetništvo tog univerziteta.

Zenički se profesor već dugo godina bavi pomenutom temom, a svoje je radove izložio na mnogim međunarodni skupovima te je bio i uvodničar na skupu u albanskom Skadru. Napominje kako su UNZE, Centar te Mašinski fakultet aplikaciju za taj projekt izradili još 2018. godine.

- Na žalost, zbog nepostojanja zakonske legislative, ali i nekih drugih razloga, naš će studij u prvoj fazi ići kao kooperativni model studija te okrenut maksimalno privrednim resursima regiona i poslovnim sistemima. Planirano je da do kraja realizacije projekta Erasmus+, transferom dobre prakse iz EU i regiona, on bude podignut na dualni model obrazovanja - objašnjava Petković.

Razlog tome je, kako kaže, nepostojanje zakona o dualnom obrazovanju, zatim problem nedefinisanja izbora asistenata iz prakse, neizgradnja BH Biesse trening centra… zbog čega će i nosilac tog projekta, a kojeg je osmislio UNZE, biti Univerzitet iz Novog Sada, odnosno Ekonomski fakultet tog univerziteta.

- Projekt je planiran za realizaciju u naredne tri godine, a pored transfera dobre prakse UNZE očekuje i dobijanje solidne opreme te uspostavljanje još bolje saradnje sa eminentnim inostranim partnerima - istaknuo je on.

Petković naglašava da je dualni model studija već prisutan u srednjem obrazovanju u BiH, a u visokoškolskom sektoru uglavnom se nije pojavljivao. Izuzev na zdravstvenim studijima, koji su na to bili primorani vrlo strogom regulativom EU, a koja je podrazumijevala drastične izmjene nastavnog plana i programa i veliki broj praktičnih sati. I u tom sektoru, napominje on, UNZE je bio lider u BiH.

Pokazali su, kaže on, kako je "zapadnu praksu i rad" moguće realizovati i u našim visokoškolskim organizacijama pa je za očekivati da će slični rezultati biti postignuti i kada je u pitanju Mašinski fakultet i studij Dizajna i tehnologije u drvopreradi (DTD).

- Nastavni plan i program ovog studija, koji od ove akademske godine kreće na UNZE, već je dizajniran po modelu dualnih studija na sličnim fakultetima u Bernu, Hanoveru, Rosenheimu i Trstu - ističe Petković.

On napominje kako svjetski poznata kompanija Siemens, na primjer, koja zapošljava više od 60.000 inženjera, zapošljava skoro 60 posto kadra iz dualnog sistema i strukovnih studija, a samo 40-ak posto iz akademskih studija.   

Osim Univerziteta iz Novog Sada te UNZE-a, u realizaciji ovog Erasmus + projekta sudjelovat će još i FH Joanneum Gesellschaft Graz iz Austrije, Duale Hochschule Baden-Wurttemberg&DHBW iz Njemačke, IMH Dual Engineering University School Bilbao –Španija, Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Ekonomski fakultet Brčko, Univerzitet u Sarajevu - Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sveučilište u Mostaru - Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, zatim resorna ministarstva po kantonima univerziteta učesnika i Republike Srpske, privredne komore FBiH i RS, WUS Austria Graz i BIT Alijansa BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!