[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/15\/palestinci-protest.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/15\/100x73\/palestinci-protest.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/15\/palestinci-protest.jpg","size":"91.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

UNRWA u kontaktu s Bidenovim timom radi nastavka američkog finansiranja

Zvaničnik Ujedinjenih nacija objavio je da Agencija UN-a za pomoć Palestincima (UNRWA) održava kontakte s uredom novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena o nastavku američke finansijske podrške palestinskim izbjeglicama.

Generalni komesar UNRWA Philippe Lazzarini izjavio je na konferenciji za novinare u Gazi da su kontakti održani s Bidenovim uredom i ”mi smo veoma optimistični prema nastavku veza s novom američkom administracijom”.

Dodao je kako se njegova agencija nada američkim finansijskim alokacijama koje bi obnovile njen status tokom naredne faze, čim nova administracija preuzme dužnost.

Lazzarini je izjavio novinarima da će UNRWA nastaviti sa svim svojim uslugama i programom zapošljavanja palestinskih izbjeglica.

UNRWA, jedna od agencija Ujedinjenih nacija,  pruža humanitarne usluge za više od 5,6 miliona palestinskih izbjeglica.

 Zvaničnici agencije u više su navrata isticali da UNRWA prolazi kroz tešku finansijsku krizu, koja je izbila kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio da ukine američko finansiranje agencije vrijedno 360 miliona dolara od početka 2018. godine, koje predstavlja 30 posto budžeta UNRWA-e, prenosi Xinhua.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!