[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/20\/201219-doktori-nauka-tk-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/20\/100x73\/201219-doktori-nauka-tk-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/20\/201219-doktori-nauka-tk-markica.jpg","size":"403.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Univerzitet u Tuzli promovirao 17 doktora nauka (VIDEO)

Univerzitet u Tuzli promovirao je danas novu generaciju doktoranata koji su svoje disertacije odbranili na tuzlanskim fakultetima. Većina od njih 17 nastavit će svoje karijere u akademskim okvirima. 

Među 17 novopromoviranih doktoranata je i asistentica Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Ermina Cilović - Kozarević koja je kroz svoj doktorski rad ispitivala antioksidativna svojstva nekoliko biljaka koje rastu na našim livadama i u šumama.

- Moje istraživanje se temelji na ispitivanju antimikrobskih aktivnosti etarskih ulja. To je veoma popularno s obzirom na antibiotike koji su predstavili revoluciju u nauci, a s obzirom na veliki broj mikroorganizama koji postaju rezistentni na antibiotike, istraživanje prirodnih antibiotskih supstanci ima ogroman značaj u nauci – izjavila je Cilović - Kozarević.

S ovogodišnjom doktorskom generacijom Univerzitet u Tuzli je odškolovao ukupno 938 doktora nauka.

- Postajemo bogatiji za mlade ljude koji imaju šta da kažu, koji su dobrodošli na naš Univerzitet, sa svojim projektima, sa istraživanjima i nadam se da će oni naslijediti nas koji smo na zalasku svojih karijera. Zaista smo ponosni na njih i na nama je da im pomognemo u daljem razvoju njihovih karijera - ističe rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Najmlađi doktori nauka bit će uključeni u nastavu na fakultetima na kojima su okončali treći ciklus studija.

- Na njima je budućnost BiH, naročito naučnih oblasti iz kojih oni dolaze. Oni su jedan dobar pokazatelj da naša mladost, naše obrazovanje ide u dobrom pravcu – kazala je ministrica za obrazovanje i nauku TK Fahreta Brašnjić.

Na današnjoj su svečanosti doktoranti i zvanično preuzeli svoje diplome.

Pogledajte VIDEO

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!