[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/12\/l-d1c02fb0b5b723bc98faa3d33a86db2b.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/12\/100x73\/l-d1c02fb0b5b723bc98faa3d33a86db2b.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/12\/l-d1c02fb0b5b723bc98faa3d33a86db2b.jpeg","size":"75.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

UNDP i Fond za zaštitu životne sredine RS potpisali Memorandum o saradnji

Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nedera i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović potpisali su u Banja Luci Memorandum o saradnji koji pruža okvir za snažniju buduću saradnju između UNDP-a i Fonda.

Teme saradnje su veoma važne za programa rada UNDP-a, kako u RS tako i u Federaciji Bosni i Hercegovini, a uključuju, između ostalog, rad na zaštiti životne sredine, smanjenju otpada, povećanju energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera je izjavila da je u posljednje tri godine UNDP provodio mnoge projekte u RS-u u vrijednosti oko 50 miliona dolara, od kojih je 30 milliona dolara kombinovanih sredstava usmjereno za mjere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije.

- Klimatske promjene postaju sve važnije i hitnije za sve nas, što možemo vidjeti i sa Konferencije o klimatskim promjenama (COP27) koja se trenutno održava u Egiptu, a poziva na provedbu mjera za usporavanje klimatskih promjena - dodala je Nedera.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović je izjavio da je kroz projekte koje su radili zajedno sa UNDP-om u prethodnim godinama, samo kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost RS implementirano više od 20 miliona KM donatorskih sredstava. Urađene su mjere energetske efikasnosti na više od 70 javnih objekta u RS-u, uglavnom u sektoru zdravstva i obrazovanja, a postignuti su mnogi drugi efekti, saopćeno je iz UNDP-a.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!