[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/20\/steliana-nedera.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/20\/100x73\/steliana-nedera.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/20\/steliana-nedera.jpg","size":"324.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

UNDP-DRAS sistem proširen mapom ugroženosti šuma od požara

Sistem za analizu rizika od katastrofa (DRAS) za lokalne zajednice Livno i Mrkonjić Grad proširen je te, osim mapa opasnosti od klizišta, poplava i zemljotresa, obuhvata i ugroženost šuma od požara.

Novac za proširenje DRAS-a osigurala je Vlada Češke, a na pripremi mapa ugroženosti šuma od požara radio je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u suradnji s češkim ekspertima.

Na prezentaciji proširenog DRAS sistema, danas u Sarajevu ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalník istakao je da su dva češka eksperta bila angažirana na tom projektu da bi se kreirala metodika mogućnosti sprječavanja požara, te realizirao pilot projekt izrade mape potencijalnih opasnosti od požara u Livnu i Mrkonjić Gradu.

Najavio je i novi projekat, koji će biti realiziran u suradnji s UNDP-om i obuhvatit će sprečavanja rizika od požara u dodatne četiri općine u BiH.

Rezidentna predstavnica UNDP u BiH Steliana Nedera kaže da DRAS, kao jedan od ključnih proizvoda UNDP-a, trenutno obuhvata 12 općina u Bosni i Hercegovini. Do kraja 2020. godine DRAS će, istaknula je, biti proširen na još deset općina, uz podršku drugih donatora.

Po zvaničnim podacima, od 1999. do 2012. godine u BiH je zabilježeno više od 8.800 šumskih požara, uzrokujući direktnu štetu od više od 60 miliona USD.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić navodi da su 'mape rizika možda najvažnije u donošenju procjena i te dvije lokalne zajednice imat će kvalitetne dokumente'.

- Raduje da se taj projekt realizira u koordinaciji, od lokalnog do državnog nivoa i da su svi uključeni u realizaciju aktivnosti - kazao je.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Češke ambasade, UNDP-a, Ministarstva sigurnosti BiH,  Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i predstavnici parterskih općina.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kaže da se radi procjena rizika na šumske požare.

- Delegirali smo općinu Livno, koja se borila sa šumskim požarima, kao i cijeli Livanjski kanton. U tim sredinama živi malo ljudi, ali imamo veliku površinu. Tako ćemo znati gdje da skoncentrišemo određene snage i kako da se pripremamo za prevenciju jer je to važno - kazao je, saopćio UNDP u BiH.

Na skupu je istaknuto da se, s klimatskim promjenama, povećava učestalost i intenzitet prirodnih katastrofa.

DRAS je online platforma koja pruža ažurne informacije donosiocima odluka i građanima o izloženosti poplavama, klizištima i zemljotresima s ciljem promjene pristupa smanjenju rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini. VIDEO Proširen je u okviru projekta 'Češko-UNDP partnerstvo za SDGs', koji finansira Republika Češka i realizira UNDP.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!