[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/nezavisni-blok.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/100x73\/nezavisni-blok.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/nezavisni-blok.jpg","size":"351.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Umrežavanje fakulteta jedan od načina za unaprjeđenje obrazovanja u BiH

Jedna od važnih tačaka novog političkog djelovanja Nezavisnog bloka je pitanje reformi i promjena u oblasti obrazovanja, a ono što ta stranka predlaže je okretanje ka "Sorbona procesu" te izgradnja fleksibilne mreže za karijeru kojom se može uspostaviti i unaprijediti standard i kvalitet obrazovanja.

Te ideje i prijedloge predstavljeni su tokom savjetovanja i razmjene mišljenja o temi "Stanje u obrazovanju i ideje za novu obrazovnu politiku u BiH", koje je danas organizirao Nezavisni blok.

Stav te stranke, kako je istakao njen predsjednik Senad Šepić, je da se kvalitetno obrazovanje treba zasnivati na inovacijama i novim programima, a ne na institucionalnom sukobljavanju koje postoji u BiH, a " koje služi samo da bi se prikrio nerad i nesposobnost".

- Čak i u ovakvo decentralizovanom sistemu u BiH sa deset kantona može se napraviti iskorak ka kvalitetnom obrazovanju - smatra Šepić.

Pojasnio je da "Sorbona proces" podrazumijeva umrežavanje najkvalitetnijih univerziteta u BiH, regionu i Evropi jer se na taj način može dobiti kvalitet, te da je taj proces prošle godine najavio predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Novinarima se obratila i dekanesa Fakulteta za turizam i menadžement Konjic Marijana Šećibović, inače član Predsjedništva Nezavisnog bloka, koja je kazala da su u toj stranci, svjesni situacije u kojoj se obrazovanje u BiH nalazi te činjenice da veliki broj mladih ljudi napušta BiH, spremni preuzeti odgovornost u pogledu obrazovanih politika u BiH.

- Svjesni smo činjenice da se o svim temama možemo dogovoriti i tražiti kompromise, ali u obrazovanju nema kompromisa - naglasila je.

Ukazala je na postulate na kojima se treba zasnivati obrazovanje, a to su jednakost, kvalitet, dostupnost i solidarnost, napominjući da je na njima Finska izgradila trenutno najbolji obrazovni sistem u svijetu.

Stoga se Šećibović zapitala šta je to što bi sputavalo BiH da prihvati ova četiri postulata, konstatujući da ne postoji razlog za njihovo neprihvatanje.

Zaključila je da su BiH hitno potrebne reforme obrazovanja na svim nivoima, od osnovnog i srednjeg, pa do visokog obrazovanja.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muharem Karamujić i član Predsjedništva Nezavisnog bloka mišljenja je da se, iako sistem u kojem se živi u BiH nije optimalan niti stimulativan, ipak može mnogo toga uraditi.

Napomenuo je da osim "Sorbona procesa" i  izgradnje fleksibilne mreže za karijeru, Nezavisna stranka želi pokrenuti još jedan projekt u BiH, a to je edukacioni hub.

Radi se o edukacionim centrima gdje se stimulira razvijanje edukacije kao tržišnog proizvoda, u čemu je Australija izuzetno uspješna, a profesor Karamujić uvjeren je da se i u BiH može isto uraditi.  

Podijelite ovaj članak!