[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/24\/salade-de-celeri-aux-pommes-avec-pain-aux-noix.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/24\/100x73\/salade-de-celeri-aux-pommes-avec-pain-aux-noix.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/10\/24\/salade-de-celeri-aux-pommes-avec-pain-aux-noix.jpg","size":"332.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Ukusno, brzo, lako : Francusko predjelo od celera

Za doručak ili večeru predlažemo ukusan namaz, jednostavan za pripremu. 

Sastojci: 

  • 1 kom. srednje veliki celerov korijen
  • 3 kašike majoneze ( može se zamijeniti sa 2 kašike  senfa a za one koji ne žele upotrebljavati majonezu)
  • 3 kašike kiselog vrhnja ili jogurt ( ako upotrijebite senf umjesto majoneze onda povećati na 4 kašike) 
  • po želji so, biber
  • po ukusu sok limuna
  • 3-4 kom. tvrdokuhana jaja
  • po izboru maslina- crnih
  • koliko je potrebno stariji kruh za tostiranje ili fini sa sjemenkama

Priprema

1. celerov korijen na pola skuhati – da bude razmjerno tvrd ili ga raspolovite

2. ogulite ga i naribajte kao jabuke

3. odmah ga zakiselite po ukusu limunovim sokom, umiješajte majonezu ( ili senf), vrhnje, posolite, pobiberite, možete i druge sastojke po ukusu, ne treba se pridržavati recepta.

4. jaja ogulite i naribajte kao jabuke

5.tostirajte kruh i mažite 

 

O LJEKOVITOSTI CELERA

Celer je na glasu je kao vrlo vrijedna ljekovita biljka. Ljekovite tvari, kao što su flavonoid apiin, koji ima antioksidativno djelovanje, eterično ulje i aminokiselina asparagin, nalaze se u korijenu, stabljici i listovima. Ljekovite tvari najbolje ostaju sačuvane u svježe iscijeđenom soku sirovog korijena, listova i stabljike, no preporuča se što manje listova jer sok čine gorkim. Napitak je odličan lijek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se osobama sklonim debljanju, kao i onima koje pate od nakupina celulita, zbog svog djelovanja na krvotok.

Snižava krvni pritisak i smanjuje nivo šećera kod dijabetičara. Sok od celera povoljno utiče na regulaciju menstruacije. Ukusne supe i umaci od celerovog korijena mogu biti dio prehrane i kod težih slučajeva šećerne bolesti. Biljka i korijen celera vrlo su traženi kulinarski začin, a supe i jela od celera pobuđuju apetit i jačaju otpornost organizma.

Sirovi celer je vrlo djelotvoran sastojak prehrane kod kožnih oboljenja - sitno se nastružu jednaki dijelovi korijena celera i jabuke, dobro se izmiješaju, a po želji se mogu dodati naribani orasi i  kikiriki . Njegovo se konzumiranje također preporučuje ljudima koji imaju kamence u bubrezima ili mjehuru jer je djelotvoran diuretik.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!