[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/14\/ai.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/14\/100x73\/ai.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/03\/14\/ai.jpg","size":"123.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Ukrajinci su počeli koristiti kontroverznu američku tehnologiju prepoznavanja lica

Dok se NATO, zbog straha od izbijanja novog katastrofalnog globalnog sukoba, ne želi uključiti u rat u Ukrajini, brojne države pokušavaju pomoći ukrajinskoj vojsci i narodu na različite načine - šaljući im naoružanje, humanitarnu pomoć, pomažući izbjeglicama itd.

Ukrajini je nedavno pomoć ponudila i kompanija Clearview AI koja razvija kontroverznu tehnologiju za prepoznavanje lica.

Kako javlja Reuters, prvi čovjek te kompanije Hoan Ton-That poslao je pismo Kyjevu nudeći im svoju tehnologiju te je nedugo nakon toga ukrajinsko ministarstvo odbrane već počelo s njenim korištenjem. 

Ova tehnologija prepoznavanja lica kontroverzna je zato što koristi fotografije korisnika koje su javno dostupne na internetu i na društvenim mrežama, a u nekim zemljama proglašena je protuzakonitom, dok je u SAD-u protiv Clearview AI-a podignuta tužba zbog kršenja privatnosti korisnika.

Također, iz Facebooka, odnosno Mete zatražili su od kompanije da prestanu koristiti fotografije njihovih korisnika, no iz Clearviewa brane se kako se koriste istom taktikom kao i Google - samo pretražuju javno dostupne podatke.

Ton-That smatra kako bi njihova tehnologija mogla pomoći u ratu na nekoliko načina - za prepoznavanje poginulih osoba, kao pomoć pri ujedinjavanju obitelji izbjeglica, ali i kao alat za identifikaciju i prepoznavanje ruskih špijuna i lažnih objava na društvenim mrežama, koje su pretrpane istim.

Jedan od problema tehnologije je što nije savršena, odnosno može pogriješiti prilikom identifikacije osoba, a samo jedna takva greška u ratnoj situacija može imati tragičan ishod. Npr. ako ukrajinske civile greškom označi kao ruske agente, što predstavlja veliki rizik. 

Šef te kompanije zato naglašava kako se Clearview AI ne bi trebao koristiti kao jedini izvor identifikacije te kako ne želi da se ta tehnologija koristi za kršenje Ženevske konvencije, no kako je to komentirao Albert Fox Cahn, izvršni direktor projekta za kontrolu tehnologije nadzora - jednom kada se ta tehnologije počne koristiti u ratnim zonama, više nema kontrole oko načina na koji će se upotrebljavati i zloupotrebljavati prenosi Reuters. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!