[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/interpol-general-secretariat-in-lyon.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/100x73\/interpol-general-secretariat-in-lyon.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/interpol-general-secretariat-in-lyon.jpg","size":"674.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Ukinuta Interpolova potjernica za Selimom Bešlagićem

Interpol je ukinuo potjernicu koja je, na osnovu zahtjeva Srbije, raspisana za ratnim načelnikom Tuzle Selimom Bešlagićem. Bešlagić je to potvrdio u razgovoru za BHRT.

Potjernica se odnosila na ratne događaje 15. maja 1992. godine u Tuzli u slučaju “Tuzlanska kolona”.

- Ovim slučajem bavilo se i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ali i nadležni pravosudni organi Srbije koji su pokrenuli proces i protiv Ilije Jurišića. Jurišić je na kraju u Beogradu pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za ratne zločine u vezi s ‘Tuzlanskom kolonom’. Mi smo se nadali da je time završen proces, ali su ostale Interpolove potjernice, jer srbijansko tužiteljstvo nije odustalo od tužbe u vezi sa ‘Tuzlanskom kolonom - reako je Bešlagić za BHRT.

Pojašnjava da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u međuvremenu, zaključilo da u slučaju “Tuzlanska kolona” nema elemenata ratnih zločina. "Kada smo konačno dobili potvrdu iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, uputili smo pismo Interpolu nakon čega smo dobili odgovor da su, nakon svih procedura, prvo Meša Bajrić, a potom i Selim Bešlagić, skinuti s Interpolove potjernice”.

Bešlagić kaže da je Interpol 13. jula ukinuo potjernicu koja je za njim bila raspisana i da je sada “slobodan čovjek”.

- U međuvremenu sam to i provjerio, putovao sam u Zagreb, nije bilo nikakvih problema na granici, a kada sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu i na graničnom prelazu dobio pozdrav od naših carinika, shvatio sam da je sve to sa potjernicama konačno završeno - rekao je Bešlagić za BHRT.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!