[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/10\/130120kantonalno-tuzilastvo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/10\/100x73\/130120kantonalno-tuzilastvo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/10\/130120kantonalno-tuzilastvo.jpg","size":"84.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Udruženje tužilaca/tužitelja - Osuđujemo pokušaj diskreditacije tužilaca KS

Udruženje tužilaca/tužitelja Federacije Bosne i Hercegovine, strukovno tijelo koje djeluje u pravcu jačanja statusa i ugleda tužilačke funkcije, oštro osuđuje napade i pokušaje diskreditacije glavne kantonalne tužiteljice, kao i većeg broja tužitelja i tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, saopćeno je iz tog udruženja.

- Prilikom podnošenja Izvještaja o radu Tužilaštva Kantona Sarajevo na redovnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, pojedini zastupnici i zastupnice, kao i drugi pojedinci koji su imali priliku da se obrate, iskoristili su pogodan medijski prostor za obmanjivanje javnosti iznošenjem paušalnih, neprofesionalnih i degradirajućih navoda kojim su dezavuirali javnost nastojeći utjecati na kadrovska rješenja, predlagati smjene i prejudicirajući disciplinske i druge odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija - navedeno je u saopćenju.

Iako bi jačanje demokratičnosti, političke kulture i vladavine prava trebalo biti suštinsko opredjeljenje zastupnika i zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo, pojedinci su navedene principe potpuno zanemarili i narušili dovođenjem u politički kontekst pravosudnu instituciju i javnim prozivanjem pojedinih tužilaca, navodi također Udruženje.

Mogućnost za kritičko sagledavanje rezultata Kantonalnog tužilaštva zamijenjena je pokušajima da tužilačka funkcija bude obezvrijeđena, a integritet tužilaca i tužiteljica doveden u pitanje.

- Uprkos ovim negativnim pojavama, jasno i nedvosmisleno poručujemo da tužitelji i tužiteljice ne pristaju da budu predmet političkih obračuna te da te pojave ni u najmanjoj mjeri neće ugroziti nezavisnost tužilaštava, kao i ostvarivanje funkcije zbog koje postoje - navedeno je u saopćenju Udruženja tužilaca/tužitelja Federacije BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!