[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/23\/social-media-addiction-126645-pixahive.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/23\/100x73\/social-media-addiction-126645-pixahive.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/23\/social-media-addiction-126645-pixahive.jpg","size":"50.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Udruženja upozoravaju na nelogičnost Zakona o digitalnim tržištima

Pravo na tužbu protiv tehnoloških divova zbog kršenja propisa EU-a koji bi trebali obuzdati njihovu moć trebali bi, uz kompanije, imati i europski potrošači, upozorile su udruženja za zaštitu privatnosti i prava potrošača i brojni akademici.

Poziv udruženja i akademika vremenski se poklopio sa završnom fazom rasprava u Europskom parlamentu i među članicama EU-a o Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) koji je prije više od godinu dana predložila povjerenica EU-a za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Pravo na tužbe protiv tehnološkihkompanija trebali bi, prema aktualnoj verziji zakona, imati samo poslovni klijenti, a grupa od 31 udruženja i akademici smatraju da bi trebalo biti prošireno i na građane.

- DMA mora omogućiti korisnicima, kako pojedinačno tako i kolektivno, da podižu tužbe zbog kršenja propisa iz DMA pred sudovima članica - navodi grupa u otvorenom pismu institucijama EU-a.

Pismo su, među ostalima, potpisali europsko udruženje za zaštitu potrošača BEUC, međunarodno udruženje Privacy International, američki Centar za digitalnu demokratiju i Consumer Federation of America, Unija za građanske slobode u Europi, Europska digitalna prava,

Pridružili su im se i akademici sa Univerziteta Oxford, Bečkog univerziteta ekonomije i poslovanja u Beču i amsterdamskog Univerziteta.

Zastupnici EP-a spremni su razmotriti tu mogućnost, ali zemlje EU-a do sada su ignorisale takve zahtjeve.

Koalicija je pozvala zakonodavce i zemlje EU-a i da potrošačkim udruženjima i predstavnicima civilnog društva omoguće sudjelovanje u procesima skiciranima nacrtom zakona kako bi se njihove potrebe odrazile u odlukama Komisije o tehnološkim divovima. 

Šta će na kraju biti sadržano u tekstu ovog Zakona, ostaje nam da vidimo. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!