[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/26\/l-c83d42c182c27371ba66540e85a76232.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/26\/100x73\/l-c83d42c182c27371ba66540e85a76232.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/26\/l-c83d42c182c27371ba66540e85a76232.jpg","size":"50.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U ukrajinskom raketnom napadu pogođeni ruski mornarički izviđački i desantni brodovi

U ukrajinskom raketnom napadu pogođeni su ruski mornarički izviđački brod i veliki desantni ratni brod koje je Moskva osvojila od Kijeva tokom aneksije poluotoka Krim 2014. godine, saopćila je u utorak ukrajinska mornarica.

Ukrajinske snage pogodile su brodove tokom napada na Krim tokom proteklog vikenda, saopćila je mornarica. Činjenica o tom napadu već je bila poznata, ali je vojska navela da je pogodila još dva ratna plovila, velike desantne brodove Azov i Jamal.

Mornarica je saopćila da je veliki desantni brod Konstantin Olšanski pogođen protivbrodskom raketom Neptun, nanoseći štetu koju Kijev još procenjuje.

- Trenutno, taj brod nije borbeno sposoban - izjavio je portparol mornarice Dmitro Pletenčuk na nacionalnoj televiziji, dodajući da je pogođen i izviđački brod Ivan Hurs.

Nije bilo komentara iz Rusije.

Ruska Crnomorska flota, koju je Moskva koristila za projiciranje moći na Mediteran i Bliski istok prije rata, pretrpjela je niz udaraca dok je Ukrajina oštetila ratne brodove, pa čak i podmornicu s pomorskim dronovima i projektilima.

U ovom je mjesecu Rusija potvrdila imenovanje novog zapovjednika svoje mornarice, što je u Ukrajini viđeno kao prešutno priznanje uspjeha njihovih pomorskih napada, iako Ukrajina nema svoje velike ratne brodove.

„Konstantin Olšanski“, tadašnji ukrajinski ratni brod, zarobila je Rusija skupa s većim dijelom ukrajinske mornarice 2014. godine kada su ruske trupe preuzele kontrolu nad Krimom, tradicionalnom bazom Crnomorske flote.

Rusija je rastavila brod na dijelove za druge desantne brodove, saopćio je Pletenčuk.

Ukrajinski napadi na velike desantne brodove doveli su, međutim, do nestašice i primorali su rusku mornaricu da pripremi brod za povratak u upotrebu u protekloj godini, rekao je on.

- Prošao je kroz renoviranje i pripremao se za upotrebu protiv Ukrajine, pa je nažalost donesena odluka da se napadne taj brod - kazao je.

Dodao je da je za napad korištena protubrodska raketa ukrajinske proizvodnje Neptun.

- Od 13 velikih desantnih brodova, četiri su uništena, četiri se popravljaju, a pet je u ispravnom stanju - rekao je on.

Ratni brodovi Jamal i Azov koji su također pogođeni tokom vikenda odvedeni su na popravku, saopćio je Pletenčuk.

Bitka u Crnom moru bitna je za Ukrajinu, koja želi osigurati vitalni izvozni koridor za svoje žito, metale i drugi teret na međunarodna tržišta uprkos pokušajima Rusije da uvede de facto morsku blokadu.

Ukrajina kontroliše nekoliko stotina kilometara obale Crnog mora uprkos ruskoj okupaciji nekih od njenih južnih regija, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!