[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/24\/l-999e40fe593eaf085465c46041991473.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/24\/100x73\/l-999e40fe593eaf085465c46041991473.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/24\/l-999e40fe593eaf085465c46041991473.jpg","size":"100.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

U Tuzli počeli 24. kulturno-edukativni i sportski susreti članova Udruženja ilmijje

Na stadionu Tušanj u Tuzli počeli su 24. kulturno-edukativni i sportski susreti članova Udruženja ilmijje. Domaćini i organizatori su Glavni odbor Udruženja ilmijje, Muftijstvo tuzlansko, Okružni odbor Udruženja ilmijje Tuzla, Odbor ilmijje Tuzla i Behram-begova medresa.

U okviru ovih susreta bit će održani brojni kulturno-edukativni sadržaji, poput predavanja, druženja i posjeta znamenitostima grada Tuzle i šireg područja Muftijstva tuzlanskog. Također, biće održana tradicionalna takmičenja u futsalu, odbojci, atletici, stonom tenisu, šahu i streljaštvu.

- Moto 24. susreta je razvijanja kulture i sjećanja i kroz mnoge projekte i aktivnosti. Tokom susreta imaćemo posjete od Tuzlanske kapije, gdje je poginula tuzlanska mladost, preko šehidskih mezarja u Gornjoj Kalesiji, Bratuncu i Memorijalnom centru u Srebrenici. Također bit će organizovano nekoliko predavanja gdje ćemo vidjeti i spoznati misiju i rad i dokle su došli u svojim aktivnostima tuzlansko muftijstvo na čelu sa uvaženim muftijom. U sportu borite se i neka pobijedi onaj ko najviše uloži truda i onaj ko bude najbolji - rekao je predsjednik Odbora za sport Udruženja ilmijje Salih ef. Grabus, koji je potom dodijelio pehar pobjednicima 23. kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje a to je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji. 

Ceremonija otvaranja 24. kulturno-edukativnih i sportskih susreta održana je u Tuzli, koja je nadaleko poznata po svojoj Behram-begovoj medresi, a s tim u vezi prisutnim se obratio i direktor medrese Ahmed Hatunić. 

- Mi ćemo imati priliku da nešto kažemo o Behram-begovoj medresi. Čast nam je i zadovoljstvo što smo domaćini ovih susreta poslije deset godina. To je najmanje što možemo učiniti za vas imame. Da vam se zahvalimo, da vam iskažemo poštovanje zbog svega onoga što činite i za naše bosansko-hercegovačke medrese i za naš narod. Mi u stvari dobivamo učenike iz naših mekteba, iz naših džamija, iz naših osnovnih škola, a uloga imama u tom dijelu obrazovanja naše mlade populacije je ogromna i nezamjenjiva - rekao je Ahmed ef. Hatunić. 

Na otvaranju se obratio i ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović, koji je učesnicima poželio mnogo sreće u sportskim takmičenjima, ali i sticanje novog sznanja tokom edukativno - kulturnih aktivnosti. 

Na kraju je susrete otvorenim proglasio tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović. 

- Zahvaljujemo vam se na vašoj ustrajnosti uopće, a lijepo je čuti da ste se okupili na 24. susetima edukacije, kulture, sporta i čestitamo vam ovu godišnjicu, čestitamo vam ovako duga istrajna vaša okupljanja, a zašto to i ne bi bilo tako ako je naša Ilmija jedna od najstarijih organizacija, institucija u našem narodu i u ovoj zemlji. To nam je dobro svima znano. Uzdamo se u vašu snagu. Mogli ste svi ovdje doći i govoriti kao i mi, a mi ne možemo ono što vi možete, sad ćemo uskoro vidjeti vaše vještine i sposobnosti i na tu činjenicu smo itekako ponosni - rekao je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!