[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/22\/pcele.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/22\/100x73\/pcele.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/22\/pcele.jpg","size":"722.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

U tri mjeseca uginulo više od 500 miliona pčela u Brazilu

U posljednja tri mjeseca u Brazilu je uginulo više od 500 miliona pčela. 

Kako navode lokalni mediji, samo u državi Rio Grande do Sul pronađeno je oko 400 miliona uginulih pčela, prenosi agencija Anadolija. 

Naučnici smatraju da je do masovnog pomora došlo zbog nagle upotrebe pesticida, za koje je dokazano da su štetni za okoliš.

Do pomora pčela došlo je jer su poljoprivrednici koristili pesticide koji su zabranjeni u Evropi, a koji u sebi sadrže tvari poput neonikotinoida i fipronila.

Upotreba pesticida se, prema podacima Greenpeacea, u Brazilu povećala u posljednje vrijeme, a samo u zadnje tri godine registrirano je 193 proizvoda koji sadrže kemikalije zabranjene u Evropskoj uniji (EU).

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!