[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/10\/fna-108541.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/10\/100x73\/fna-108541.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/10\/fna-108541.jpg","size":"307.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

U toku sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjeda u Sarajevu.

Ovo zasjedanje najavljeno je za danas i sutra jer će nakon završetka treće redovne sjednice, koja je počela pa prekinuta u junu bez utvrđenog dnevnog reda, uslijediti četvrta, redovna također. Za obje je predložen obiman dnevni red.

Za treću su između ostalih tema predložene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Predlagač je zastupnik Hamdija Abdić a željeni cilj je da Unsko-sanski kanton dobije više novca u raspodjeli javnih prihoda nego dosad budući da je najjače u Federaciji BiH pogođen migrantskom krizom.

Za ovu sjednicu su također predložene izmjene federalnog zakona o radu koje bi omogućile reprezentativnost sindikatu ljekara.

Mnoštvo zakonskih i drugih akata su kandidirani i za treću i četvrtu sjednicu, a za ovu drugu i program ovogodišnjeg rada Federalne vlade, među brojnim drugim aktima.

Treća redovna sjednica prekinuta je u junu na zahtjev Hrvatske demokratske zajednice BiH iz čijih klupa je rečeno da prije nastavka, treba izabrati novo rukovodstvo Doma.

To je u međuvremenu učinjeno, mada ne u potpunosti, na vanrednom zasjedanju u julu. Tada je Mirsad Zaimović iz Stranke demokratske akcije imenovan za predsjedavajućeg Doma umjesto dotadašnjeg rukovodioca Elvira Karajbića iz Socijaldemokratske partije BiH.

Za jednog od dvoje dopredsjedavajućih je izabran Mladen Bošković iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, ali je mjesto drugog dopredsjedavajućeg ostalo nepopunjeno jer su Mile Atlagić, tadašnji zastupnik Socijaldemokratske partije i Goran Opsenica iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, odbili kandidature.

U međuvremenu je Atlagić zajedno s četiri zastupnika istupio iz Socijaldemokratske partije  pa je u tim u novonastalim okolnostima naznačio da je voljan prihvatiti poziciju.

Pravilo je da troje rukovodilaca Predstavničkog doma budu ujedno predstavnici tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine.

Mirsad Zaimović, novoimenovani predsjedavajući Doma, iz reda je bošnjačkog naroda, dopredsjedavajući Mladen Bošković iz hrvatskog, dok mjesto drugog dopredsjedavajućeg, koje pripada pojedincu iz reda Srba, zasad nije kadrovski popunjeno.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!