[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/05\/nase-ptice.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/05\/100x73\/nase-ptice.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/05\/nase-ptice.jpg","size":"116.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

U toku realizacija projekta 'Revitalizacija vlažnih livada i pašnjaka'

 Treća faza projekta "Revitalizacija vlažnih livada i pašnjaka u sklopu močvarnobarskog kompleksa Tišina" implementira se na području opština Šamac, Domaljevac i Odžak.

Cilj projekta je očuvanje vlažnih pašnjaka u Posavini, kao i sprječavanje zarastanja invazivnom vegetacijom i očuvanje autohtonih vrsta biljaka i životinja na pašnjacima.

Tokom jula nastavljene su i završne aktivnosti u Šamcu na izgradnji objekta za stoku, ograda i pojilišta na imanju poznatog šamačkog poljoprivrednika Čedomira Borojevića koji je jedan od kooperanata u ovom projektu u Posavini.

- Vraćanje prirodi radimo jer nam je očuvanje tradicionalnog privređivanja važno i za unaprijeđenje i razvoj sadašnje proizvodnje. Vrijedni geni i rase sadržani su u ovom tradicionalnom načinu uzgoja stoke i na ograničenim površinama ih svakako treba očuvati - rekao je Borojević. 

Na području Odžaka kooperant u projektu je veterinar Marko Majić, koji je u projektu sa nešto većim fondom komercijalnih rasa stoke poput simentalca, ali će se stoka držati na tradicionalan način u sistemu krava-tele na posavskim pašnjacima.

Kroz projekat je do sad obnovljeno više od 15 hektara površine pašnjaka, nabavljeno je 15 grla stoke i autohtonih rasa 10 junica podoloaca, izgrađena ograda, objekti za stoku, iskopano više od 10 pojilišta koja osim svoje osnovne namjene služe i kao staništa za veliki broj predstavnika flore i faune vlažnih područja.

Projekt partnerski realizuju Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banje Luke, a finansira njemačka fondacija EuroNatur, saopćeno je iz OD "Naše ptice". 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!