[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/covid-19-bih-ombudsman.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/100x73\/covid-19-bih-ombudsman.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/covid-19-bih-ombudsman.jpg","size":"63.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

U Sloveniji zadnjih dana epidemija stagnira, no ipak je u 'tamnocrvenoj zoni'

U Sloveniji zadnjih dana broj zaraženih u pandemiji koronavirusa stagnira, premda je vrh četvrtog vala, po procjeni epidemiologa, još daleko, pa je tako u zadnjih 24 sata zabilježen 941 novi slučaj zaraze te šest smrtnih slučajeva među oboljelima, no zbog visoke incidencije zemlja je jedina u EU u "tamnocrvenoj zoni".

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 933 pa je vlada ukinula obvezno pokazivanje covid potvrde na benzinskim pumpama, gdje se plaćanje goriva obavlja bez osobnog kontakta, te je dozvolila sportske vježbe bez do sada obvezne zaštitne maske. Covid potvrda neće trebati niti onima koji rade on-line od kuće.

Ministarstvo zdravstva objavilo je u petak da je u zadnja 24 sata s 5.471 testom potvrđena 941 zaraza ili 17,2 posto pozitivnih među testiranima, no bilo je šest smrtnih žrtava među oboljelima, dok broj hospitaliziranih zbog Covida-19 i dalje raste.

U bolnicama je trenutno 404 pacijenata, pri čemu je prethodni dan na kućni oporavak otpušteno 25 pacijenata, primljeno je 43 novih, a 104 među hospitaliziranima smješteno je u intenzivnim jedinicama.

Unatoč privremenoj stagnaciji novih slučajeva vladini epidemiolozi upozoravaju da je Slovenija, s visokom 14-odnevnom incidencijom od 649 slučajeva na sto tisuća stanovnika, u lošoj epidemiološkoj situaciji i od četvrtka kao jedina među državama EU-a u "tamnocrvenoj" zoni, te smatraju da će uskoro doći do povećanja brojeva zaraženih i hospitaliziranih.

Trenutno je u zemlji potrebne doze cjepiva za zaštitu dobilo 46,6 posto ukupne populacije i 55 posto odraslog stanovništva, prenosi Hina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!