[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/19\/covid-19_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/19\/100x73\/covid-19_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/19\/covid-19_1.jpg","size":"74.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

U Sloveniji za sada bez novih mjera, ali jača kontrola primjene postojećih

Slovenija za sada neće uvoditi nove restrikcije zbog širenja epidemije koronavirusa, ali bi do toga uskoro moglo doći ako se sadašnje mjere ne budu poštovale, najavljeno je u petak na vladinoj konferenciji za novinare.

Kako je izjavio ministar zdravstva Janez Poklukar, vlada se nije odlučila za prijedlog epidemiologa da se uvede nastava na daljinu, ali je prihvatila njihovu sugestiju da javni sektor i opće gospodarstvo što više radi od kuće, a pooštrit će se i kontrole covid potvrda u javnom prijevozu i školama.

Testiranja učenika u školama ovih dana pokazala su da se bilježi 40-postotni rast zaraza među djecom od 5 do 14 godina, te da je važan izvor zaraza javni prijevoz, te će se stoga u njemu uvesti vrlo stroge kontrole.

Ako se utvrdi da se pravila o nošenju maski i covid potvrdama u javnom prijevozu ne poštuju, onda su na tom području uskoro moguće nove restrikcije, najavio je Poklukar.

"Cijepljenje je najsigurnija i učinkovita mjere u borbi protiv zaraznih bolesti. Cijepite se i pomognite zdravstvu", kazao je slovenski ministar zdravstva.

Dodao je da je vlada donijela odluku koja omogućuje odštetu onima koji su zbog cijepljenja ili uzimanja lijeka protiv covida-19 pretrpjeli štetu i zdravstvena oštećenja, te da će odredba o tome važiti retroaktivno.

Ministar financija Andrej Šircelj kazao je na istoj konferenciji za novinare da je vlada odobrila solidarnu pomoć najugroženijim skupinama.

Tako će umirovljenicima s mirovinom do najviše 510 eura idući mjesec biti isplaćen jednokratan dodatak od 300 eura, manje dodatke dobit će i invalidi, studenti i poljoprivrednici, te još neke kategorije, a vlada je za te namjene rezervirala 180 milijuna eura.

Donesena je i odluka da se tzv. turistički bonovi, stimulacija za ugostitelje i hotele koje je vlada odobrila lani i ove godine mogu koristiti sve do sredine iduće godine.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 3517 zaraza koronavirusom, uz 42,5 posto pozitivnih nalaza, a 21 oboljeli od covida-19 je umro, objavila je vlada.

U bolnicama je trenutno 1127 oboljelih, trinaest više nego prethodnog dana, a na intenzivnoj su njezi 252 pacijenta, jedan manje nego u četvrtak.

Prema podacima vlade, najmlađi hospitalizirani pacijent ima 18 godina, a najmlađi pacijent na intenzivnoj njezi 26 godina, prenosi Hina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!