[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/17\/novac-euro-valute.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/17\/100x73\/novac-euro-valute.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/17\/novac-euro-valute.jpg","size":"56.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

U Sloveniji prosječna bruto plaća lani iznosila 1.753 eura

Prosječna plaća u Sloveniji u prošloj godini iznosila je 1.753,84 eura bruto i 1.133,50 eura u neto iznosu, objavio je u ponedjeljak slovenski statistički ured, napominjući da su plaće rasle u javnom i privatnom sektoru.

 Prosječna bruto plaća lani je povećana za 4,3 posto nominalno i 2,7 posto realno u odnosu na prethodnu godinu, dok je porast neto plaća iznosio nominalno 3,7 posto, a realno za 2,1 posto.

 Prosječna bruto plaća u privatnom sektoru lani je povećana za 3,9 posto, u javnom sektoru ukupno za 5,4 posto, a u državnoj upravi za 6,5 posto.

 Iznadprosječni porast plaća u državnom sektoru izravna je posljedica realizacije dogovora o povećanju plaća i priznatih troškova rada u javnom sektoru, koji su lani postigli sindikati javne uprave i vlade, objavio je statistički ured, prenosi Hina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!