[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/korona.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/100x73\/korona.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/korona.jpg","size":"370.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U Saudijskoj Arabiji i Vijetnamu prvi slučajevi zaraze korona virusom

Indijski zamjenik ministra vanjskih poslova i parlamentarnih odnosa Vellamvelly Muraleedharan potvrdio je kako je kod indijske državljanke, medicinske sestre koja radi u Saudijskoj Arabiji, otkrivena zaraza korona virusom.

"Najmanje 100 medicinskih sestara koje rade u bolnici El Hayat, većinom iz Kerale (savezna indijska država), prošle su neophodna testiranja. Jedna od medicinskih sestara bila je pozitivna na korona virus", napisao je Muraleeharan na Twitter profilu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kazao je kako je medicinska sestra na liječenju u Nacionalnoj bolnici u saudijskom gradu Abha te kako se oporavlja.

Nakon Saudijske Arabije,  objavljeno je da je prvi slučaj zaraze korona virusom zabilježen  i u Vijetnamu.

Kineski državljani otac i sin javili su se u bolnicu sa simptomom povišene temperature, a nakon obavljenih pregleda ustanovljeno je da su zaraženi korona virusom, potvrđeno je iz Ministarstva zdravstva Vijetnama.

Navedeno je kako je 66-godišnji Li Ding, iz kineskog grada Wuhana, 13. januara doputovao u Hanoi kako bi vidio sina Li Zichao (28). Oni su potom zajedno prešli u vijetnamski grad Ho Chi Minh.

Otac je 17. januara dobio visoku temperaturu, a slični simptomi javili su se i kod njegovog sina, tri dana kasnije, navodi AA.

Novim tipom koronavirusa (2019-nCoV), koji ima sličnosti s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS), u Kini je zaražena najmanje 647 osoba, a usljed posljedica zaraze preminulo je 18 osoba.

Slučajevi zaraze ranije su evidentirani i u Hong Kongu, Makau, SAD-u, Japanu, Južnoj Koreji i Tajlandu.

Zatvoreni su aerodrom i željeznička stanica u gradu Wuhanu, gdje se virus pojavio, a obustavljen je i javni prijevoz.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!