[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/13\/muralourfuture-dio.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/13\/100x73\/muralourfuture-dio.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/13\/muralourfuture-dio.jpg","size":"109.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U Sarajevu počelo oslikavanje murala u okviru projekta 'Our Future'

U sklopu projekta "Our Future“ od 13. oktobra muralisti, grafiteri, akademski i ulični umjetnici oslikaće mural koji će krasiti zid dužine 150 m u ulici Želimira Vidovića Kelija.

U procesu krairanja murala koji je kroz umjetničku radionicu angažirao lokalnu zajednicu da, koristeći umjetnost kao zajednički jezik, doprinesu pozitivnom ozračju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Tako će se ubuduće duž zida u ulici Želimira Vidovića Kelija protezati mural ilustrovanog tramvaja sa motivima koji su oslikali učenici, ali i građani koji su se prijavili na otvoreni poziv UG Pogon.

- Učesnici online kreativnih radionica su tokom mjesec dana radili na osmišljavanju skica za mural, a potom je umjetnica Aleksandra Nina Knežević od pristiglih radova kreirala kolaž koji će se koristiti kao izvedbeno rješenje za oslikavanje murala - poručili su iz UG Pogon kojima je ovo, poslje murala Davorinu Popoviću u Radićevoj ulici u Sarajevu, najveće platno koje će ukrasiti.

Kao i na prethodnim projektima Udruženja Pogon oslikavanje murala predvodiće poznati bh. muralist Benjamin Čengić.

Murali predstavljaju urbani vid umjetničkog izražavanja koji podrazumijeva oslikavanje javnih gradskih prostora estetski vrijednim grafitima, a uključivanjem građana u proces nastanka murala prilika je da se kroz umjetnost u javnom prostoru da doprinos razvoju lokalne zajednice.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!