[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-7ce94eae021290a12ae20bb0648451d6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/100x73\/l-7ce94eae021290a12ae20bb0648451d6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-7ce94eae021290a12ae20bb0648451d6.jpg","size":"67.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U Sarajevu otkriven mural u čast generalu Mustafi Hajrulahoviću Talijanu

Mural s oslikanim likom generala Mustafe Hajrulahovića Talijana, proslavljenog ratnog komandanta Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, otkriven je u Sarajevu u kvartu Ciglane na Merhemića trgu kod broja 7.

Prisustvovali su članovi Hajrulahovićeve porodice, njegovi saborci i drugi građani poštovaoci, predstavnici sarajevske općine Centar čiji je projekat izrade murala jedan od načina obilježavanja Dana Armije RBiH i doprinos kulturi sjećanja na odbranu Bosne i Hercegovine u posljednjem ratu, na zaslužne pojedince, ratne heroje.

Općinski načelnik Srđan Mandić, kome je Hajrulahović bio ratni komandant, prisjetio se, kao i ostali govornici na ceremoniji otkrivanja murala, ljudskih kvaliteta proslavljenog komandanta, nadasve odnosa prema podređenima u vojnoj hijerarhiji i prema ljudima uopšte.

Sabina Hrenovica, Hajrulahovićeva kćerka, zahvalila je Općini Centar za ovaj projekat kojim je porodica zadovoljna naglasivši da bi svako njeno daljnje izlaganje neminovno zapalo u osobnu emotivnu ispovijest.  

Načelnik Mandić je kazao da otkrivanje murala više od 30 godina nakon rata možda i jeste pravo vrijeme za to zbog generacija koje nisu bile ni rođene u ratu te njihove neophodne spoznaje  istine o odbrani Bosne i Hercegovine i njenim herojima.

Rusmir Hanić Rus, borac, kazao je da ljudi traju onoliko koliko ih drugi spominju te da je lokacija murala, Merhemića trg na Ciglanama gdje je Hajrulahović stanovao, bila nukleus 1. korpusa i odbrane.

Novinarka i ratna reporterka Arijana Saračević Helać, autorica dokumentarnog filma "Talijan", naglasila je da je junak ovog njenog djela bio fokusiran na organizovanu borbu za odbranu napadnute zemlje a prevashodno – dobar čovjek.

Hajrulahovićeve ratne zasluge i judske kvalitete naglasio je ovom prilikom u kratkom obraćanju i ministar u Vladi Kantona Sarajevo za boračka pitanja Omer Osmanović.

Mustafa Hajrulahović Talijan, general Armije BiH i heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, bio je vojni oficir zadužen za odbranu Sarajeva u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

Rođen je 22. januara 1957. godine u Banja Luci. Vojnu akademiju završio je u Splitu u Hrvatskoj 1979. godine. U činu kapetana, 1991. je napustio Jugoslovensku narodnu armiju (JNA) i pridružio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine braneći zemlju od agresije.

Preminuo je 8. marta 1998. u Njemačkoj u 41. godini od posljedica infarkta.

U najtežim danima za domovinu Bosnu i Hercegovinu, dao je nemjerljiv doprinos odbrani od agresije.

Ukopan je uz sve počasti u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!