[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/l-e6924b18735814a4aca55dd9d4f01078.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/100x73\/l-e6924b18735814a4aca55dd9d4f01078.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/21\/l-e6924b18735814a4aca55dd9d4f01078.jpg","size":"76.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

U Sarajevu interdisciplinarni skup iz oblasti perioperativne medicine (VIDEO)

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, danas je upriličen interdisciplinarni medicinski skup „Donošnje odluka u perioperativnoj medicini“ u okviru manifestacije „Dani BHAAAS u BiH“ kao rezultat saradnje unutar Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).

Prof. dr. Azra Husić, šefica Odjela u Općoj bolnici za nauku i nastavu, kazala je novinarima da se radi o veoma interesantnom, intrigantnom multidisciplinarnom work-shopu, baziranom na odlukama koje kolege različitih specijalnosti treba da donose u perioperativnoj medicini.

- Posebnost ovog work shopa je što osim naših kolega, naših ljudi, koji su došli iz Amerike da nam predaju na licu mjesta, imamo i njihove saradnike i kolege Amerikance koji su vrlo entuzijastično, možda u nepovoljnom vremenskom terminu za njih održali sjajna predavanja, što je bila prilika našim doktorima da čuju kako se u perioperativnoj medicini djeluje u nekim savremenim medicinskim centrima gdje su mogućnosti veće nego naše – rekla je Husić.

Saradnja je izuzetno bitna i bazira se na entuzijazmu ljudi koji su iz Bosne i Hercegovine otišli u Sjedinjene Države, ali su nastavili doprinositi onome što rade kolege u matičnoj zemlji. Njihova saznanja stoga što rade u razvijenijim zemljama su veća, a želja da dijele iskustva i omogućavaju saradnju je zaista posebna, dodala je.

- Posebno smo im zahvalni za entuzijazam s kojim se svake godine vraćaju u Bosnu i Hercegovinu i donose nova saznanja – riječi su prof. dr. Azre Husić.

Adnan Begović, profesor medicine u San Diegu i član bosanskohercegovačko-američke akademije, izjavio je povodom današnjeg skupa da je navedena tema inače vrlo zanimljiva bilo gdje jer iziskuje vrlo kompleksnu koordinaciju kolega više medicinskih specijalnosti.

- Naglasak u sistemu u kojem ja radim je upravo interdisciplinarnost, saradnja kolega - hirurga, anesteziologa, internista, kardiologa; uvijek mora biti neka vrsta konsenzusa i traženja najboljeg rješenja da procedure i sve drugo budu urađeni u što bezbjednijem okruženju i naravno, da bude što manje šanse za grešku i rizika od operacije ili procedure – rekao je Begović.

Današnji skup je pokazatelj težnji da saradnja bude izmještena iz konferencijskih sala direktno u bolnice, što ga čini praktičnim događajem u koji organizatori pokušavaju uključiti kolege iz lokalnih zdravstvenih institucija i sa strane kako bi razmjenom iskustava i znanja tražili najbolja rješenja u cilju što bolje njege pacijenata, zaključio je.

Interdisciplinarni događaj „Donošnje odluka u perioperativnoj medicini“ namijenjen je svim članovima perioperativnog tima odgovornih za pred i postoperativnu njegu pacijenata kako bi pružio sveobuhvatan saradnički pristup liječenju hirurških pacijenata s ciljem smanjivanja rizika od komplikacija te pokazao primjere pozitivnog uticaja na zdravstvene rezultate kod pacijenata.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!