[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/220620-bosna-zenica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/100x73\/220620-bosna-zenica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/10\/220620-bosna-zenica.jpg","size":"83.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U prve razrede srednjih škola u ZDK upisano 150 đaka manje nego lani

Trideset i jedna srednja škola, iz devet općina i gradova u Zeničko-dobojskom kantonu, upisala je za narednu školsku godinu u prve razrede ukupno 2.779, odnosno tačno 150 đaka manje nego prošle godine.

Riječ je o općinama u kojima je nadležnost obrazovanja ima Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, dok u Žepču i Usori lokalna zajednica ima nadležnost u oblasti obrazovanja.  

Ovogodišnjim planom upisa bilo je osigurano 3.575 mjesta u 165 odjeljenja, ali je upisanih srednjoškolaca dovoljno za 140 odjeljenja.

To je, ipak, za šest odjeljenja više nego prošle godine, a broj upisanih srednjoškolaca znatno je manje od broja osnovaca koji su ove godine završili devete razrede. Ove je godine, naime, osnovne škole završilo 3.158 đaka.

- Bilo je dovoljno mjesta za upis željenih zanimanja. Međutim, neki su konkurisali i u škole u Sarajevu, a neki u škole u kojima nije bilo dovoljno mjesta za upis poput medicinskih i tehničkih. Zato vjerujem da će, na kraju broj, upisanih srednjoškolaca biti na prošlogodišnjem nivou, jer je i Ministarstvo, u dogovoru sa Sindikatom, dalo saglasnost Medicinskoj školi u Zenici da upiše još jedno odjeljenje medicinskih tehničara. Srednja tehnička škola u Tešnju dobila je saglasnost da dopuni odjeljenja medicinskih i farmaceutskih tehničara do maksimalnog broja- 28. To znači da će u tri odjeljenja biti upisano dodatnih 18 učenika- kaže Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a.

On napominje da je još prošle godine dogovoreno da broj učenika u odjeljenjima u srednjim školama bude 22, ali da prosjek škole ne smije biti manji od 21 učenika po odjeljenju.

- Škole moraju ostvariti bolju saradanju sa privredom i nuditi zanimanja koja su potrebna našem tržištu rada. Sindikat smatra da se previše učenika upisuje u medicinske škole, jer je naše tržište zasićeno tim kadrom.

Škole nisu u mogućnosti da same kreiraju upisnu politiku. Mi smatramo da je nužno da se uključi i privreda, da neka zanimanja i stipendira, ali i da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zakonski reguliše da se na određena radna mjesta može zaposliti samo sa adekvatnom školskom spremom. Jer, zašto bi neko išao, naprimjer, u školu za trgovca, kada ga poslodavac može zaposliti sa bilo kojom školom- ističe Hadžić.

Napominje da, onda, poslodavci svoje radnike, za stjecanje adekvatne školske spreme, šalju u privatne škole, gdje najbrže mogu dobiti adekvatnu diplomu.

Mada se radi o kantonu u kojem je razvijemo rudarstvo, ove godine nijedna škola nije ponudila mjesta upis za zanimanja „rudar u podzemnoj eksploataciji“ (kopač) te „rukovalac mehanizacije na površinskom kopu“.

Tako, Mješovita srednja industrijska škola u Zenici, koja ni prošle godine nije upisala nijednog „kopača“ niti rudarskog tehničara, a koja je ove godine za rudarske tehničare ponudila 11 mjesta, ponovo nije upisala nijednog đaka. Škola u Brezi popunila je 13 od ponuđenih 22 mjesta za rudarske tehničare, a u Kaknju devet od 11.   

Medresa „Osman ef. Redžov“ u Visokom jedina je od gimnazija upisala više đaka od plana (upisano 76, a planirano 44), dok je najbliže ispunjenju plana bila Gimnazija „Edhem Mulabdić“ iz Maglaja, koja je upisala 43 od planiranih 44 đaka.

Gimnazija „Muhsin Rizvić“ u Brezi upisala je 35 od 44, a u Kaknju 57 od 88; Gimnazija „Musa Ćazim Ćatić“ u Tešnju 65 od 88, a u Olovu 19 od 44; Gimnazija Nordbat-2 Vareš 17 od 22; Gimnazija Visoko 60 od 88; Franjevačka klasična gimnazija Visoko 16 od 44.

Zeničke gimnazije također su bile daleko od plana upisa- Prva gimnazija upisala je 78 od 110, Druga gimnazija 96 od 112, KŠC Sveti Pavao 32 od 44 te PU Richmond Park Education 6 od 20.

- Škole moraju ponuditi učenicima više informacija za zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Evidentno je, kao i proteklih godina, da opada zanimanje učenika i za upis u gimnazije. Učenici se najviše odlučuju za medicinska zanimanja, elektro tehničare informatičkog usmjerenja...

Upis ostaje otvoren do popune mjesta po Planu upisa, a što znači da svi koji se nisu upisali ili nisu upisali željeno zanimanje, mogu odabrati neko drugo zanimanje te se upisati do samog početka školske godine – napominje Hadžić.

Smanjenje broja đaka uzrokovalao je da su prošle godine, napominje Hadžić, dvoje radnika u prosvjeti proglašeni „totalnim tehnološkim viškom“ te su dobili otpremnine i ostali bez posla.

Nada se da ove godine neće biti tehnološkog viška, odnosno da će sve zaposlene zbrinuti u skladu sa podzakonskim aktom Program zbrinjavanja mogućeg tehnološkog viška ZDK, koji sastavni dio kolektivnog ugovora sa Vladom ZDK.

Zanimljivo je da je, mada ni u tim općinama nije u potpunosti ispunjen plan upisa, već do sada u Tešnju upisano 20 učenika više nego prošle godine (ove je godine upisano 476, a planom je predviđeno 506) te će to biti i jedina općina u kojoj će biti formirano svih planom predviđenih 23 odjeljenja; Vareš ima devet đaka više (44 od planiranih 88), a Breza jednog (106 od planiranih 154).    

Najviše đaka nedostaje u Zenici, gdje je upisano 58 đaka manje nego prošle godine (990 od planiranih 1.286); zatim u Visokom 41 (393 od 462), Maglaju 37 (110 od 221), Olovu 30 (49 od 110), Kaknju 13 (330 od 396) te Zavidovićima jedan učenik manje (281 od 352).  

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!