[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/30\/291019-parlament.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/30\/100x73\/291019-parlament.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/30\/291019-parlament.jpg","size":"465.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

U Parlamentu FBiH za decembar najavljene dvije vrlo aktuelne teme

U prvoj polovini decembra će zasjedati Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine povodom dviju vrlo aktuelnih tema.

Predsjedavajući Mirsad Zaimović je za 4. decembar sazvao tematsko zasjedanje o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. To se odnosi na još tri ustanove sličnog tipa  - Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica - Drin,  Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovu iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

Zaimović je za Fenu izjavio da će na sjednicu, među drugim učesnicima, pozvati predstavnike uprava i zaposlenika navedenih ustanova i podsjetio da će inicijalni materijal za zastupničku raspravu biti nalazi inspekcija, policije i svih drugih subjekata pozvanih da sagledaju stanje u Zavodu Pazarić nakon šokantnih informacija koje su u javnost iznijeli, prvo direktor Redžep Salić, a potom federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, o finansijskim malverzacijama prethodne uprave odnosno lošim uvjetima za štićenike i nehumanom postupanju prema njima.

Drugo važno zasjedanje Predstavničkog doma Zaimović je najavio  za utorak, 17. decembra, kad na dnevnom redu treba da bude Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Prijedlog je utvrdila Federalna vlada na sjednici 28. novembra i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Predloženi budžet od 4.954.392.401 KM je skoro dvostruko veći od ovogodišnjeg, a glavni razlog je prelazak Federalnog zavoda PIO/MIO na budžetsko, odnosno trezorsko poslovanje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!