[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/libija-maj2019.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/100x73\/libija-maj2019.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/libija-maj2019.jpg","size":"68.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U Libiji srušen avion koji je prevozio oružje Haftarovim snagama

Snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije srušile su teretni avion koji je prevozio oružje i municiju za nelegitimne militantne snage sa istoka libije koje predvodi Khalifa Haftar.

Glasnogovornik libijske vojske Mohammed Kanunu saopćio je da je avion pogođen neposredno prije planiranog slijetanja na pistu u provinciji Tarhuna, južno od Tripolija, prenosi Anadolu Agency (AA).

On nije otkrio više informacija o tom slučaju.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Haftarove snage od aprila izvode napade na Tripoli, a do sada je u sukobima u glavnom gradu Libije poginulo više od hiljadu i ranjeno 5.500 ljudi.

Snage Vlade nacionalnog jedinstva su prošle sedmice pokrenule operaciju odbrane Tripolija pod nazivom “Oluja mira“, a u petak su srušile tri borbena aviona Haftarovih snaga.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!