[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/23\/koronavirus-covid.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/23\/100x73\/koronavirus-covid.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/23\/koronavirus-covid.jpg","size":"52.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

U KS 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom i jedan smrtni ishod

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 577 uzoraka.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavila su se 22 osobe, a jedna osoba je preminula.

Trenutno je na bolničkom liječenju 50 osoba, od kojih njih 39 ima akutnu infekciju, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nalaze se 23 pacijenta,  a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ih je 27. Nijedan pacijent nije na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 272 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 1.054 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 53.563 osobe zaražene koronavirusom i 51.996 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 39, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 65.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe -poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 118 pacijenata, a niko od njih nije upućen na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 269 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 37 poziva, a obavljeno je i 60 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 435 doza vakcina. U ovom vakcinalnom centru nastavljaju se  "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!