[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/20\/download.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/20\/100x73\/download.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/20\/download.jpg","size":"59.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

U Kini proizvedena revolucionarna baterija za električne automobile

Izraelska kompanija StoreDot razvila je novu litij-ionsku bateiriju, koja će za električne automobile biti prava prekretnica u njihovom korištenju. Naime, ova baterija može se u potpunosti napuniti za samo pet minuta. 

Iako je ova baterija razvijena u Izraelu, za njenu proizvodnju zadzženi su Kinezi, koji su u tvornici Eve Energya, za sada, proizveli oko hiljadu primjeraka. 

Za mnoge vozače, električni pogonjenja vozila nisu pogodna za duga putovanja, zbog činjenice da je potrebno mnogo vremena da se ponovo napune. Baterijama električnih automobila koja se trenutno nalaze na tržištu potrebno je između 30 minuta i 12 sati da se u potpunosti napune.

Šef StoreDota, Doron Myersdorf smatra kako je njegova kompanija uspješno otklonila dvije najveće prepreke elektirčnim automobila. To je uradila upravo razvojem nove litij-ionske baterije.

- Na pragu smo ostvarenja revolucije u punjenju električnih vozila, koja će ukloniti kritičnu prepreku za masovno uvođenje električnih vozila - naglašava Myersdorf.

StoreDot je već eksperimentirao s brzopunećim baterijama za mobitele, dronove i električne skutere. Godine 2014. su napravili prototip punjača koji je mogao napuniti mobitel od nula do 100 posto u svega 30 sekundi.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!