[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/13\/profdrvranic-docgranov.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/13\/100x73\/profdrvranic-docgranov.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/13\/profdrvranic-docgranov.jpg","size":"240.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

U KCUS-u urađena TEVAR procedura

SARAJEVO, 13. april 2018

Tim Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prvi put je samostalno uradio TEVAR proceduru.

Riječ je o zahvatu koji se odnosi na rekonstrukciju torokalne aorte, a na čelu tima bio je prof. dr. Haris Vranić uz asistenciju doc. dr. Amela Hadžimehmedagića.  

Po riječima prof. dr. Vranića, realizacija tog zahvata je veliki iskorak za KCUS i ta procedura u KCUS je prvi put urađena po propisima i bez asistencije stranih stručnjaka.

- Sa ovom procedurom možemo reći da smo u rangu sa svim svjetskim centrima i to bez ikakve lažne skromnosti. Pacijent je došao u KCUS sa akutnim sindromom, nakon dijagnostike u KUM-u konstatovali smo da se radi o disekciji aorte koja je blokirala krvotok lijeve noge, zbog čega je pacijent trpio nesnosnu bol. Mi smo što prije morali da uradimo ovu proceduru. Nakon sprovedene dijagnostike i sprovedene procedure pacijent je prije dva dana uspješno operisan i planiramo ga sutra pustiti kući - kazao je prof. Vranić.

U odnosu na klasični hirurški zahvat, koji je do sada rađen, u slučaju rekonstrukcije aorte, TEVAR je puno bolja procedura i komplikacije su manje.   

Šef Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju doc. dr. Nermir Granov naveo je da Klinika ima tim stručnjaka koji je osposobljen da radi sve operacije na kardiovaskularnom sistemu.

- Imamo odličan i educiran tim koji zna da radi, ali pacijenti ispaštaju, jer Federalni zavod osiguranja i reosiguranja nije predvidio plaćanje takve usluge KCUS. TEVAR je priznata procedura od strane Ministarstva zdravstva FBiH, ali šifra usluge nije priznata - rekao je Granov.

Napomenuo je da je u KCUS naslijeđeno stanje da se procedure rade bez utvrđenih šifri, što je godinama trajalo, i prouzročilo priličnu štetu KCUS.

- Novi menadžment poduzima radnje za šifriranje svih usluga. Doktori koji su radili operaciju educirani su u Njemačkoj i to u bolnici koja je nastavna baza Heidelberg Univerziteta. U narednom periodu imamo plan da uradimo i hibridnu revaskularizaciju miokarda, kao i tretman multidisciplinarnog tretmana politraume u hibridnoj operacionoj sali - naveo je Granov.

Kako kaže pacijent Rećko Muratović kojem je urađena TEVAR procedura, on se osjeća dobro i veoma je zadovoljan pruženom uslugom.

- Mogu samo uputiti pohvale timu ljekara i medicinskih sestara. Drago mi je da u našoj zemlji imamo ovako dobru uslugu - rekao je Muratović, saopćeno je iz Pres-službe KCUS-a.

Podijelite ovaj članak!