[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/17\/koronavirus-covid19-maske-sarajevo-0620-apd-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/17\/100x73\/koronavirus-covid19-maske-sarajevo-0620-apd-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/17\/koronavirus-covid19-maske-sarajevo-0620-apd-1.jpg","size":"119.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U Kantonu Sarajevo potvrđena 172 nova slučaja zaraze koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo su u protekla 24 sata potvrđena 172 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od ovog broja, njih 99, odnosno 57,55 posto, pripada porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno oboljelih te su u samoizolaciji od ranije.

Od proteklog izvještavanja do jutros, stigli su rezultati za 562 testirane osobe čiji uzorci su prikupljeni u periodu od 13. do 16. oktobra, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

U isto vrijeme, oporavljeno je 47 osoba. Broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno je 562.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 56 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je pet osoba.

Jedan pacijent je preminuo. Ukupan  broj umrlih od posljedica infekcije koronavirusom je  94.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 5.588 zaraženih osoba, od čega su njih 4.772 oporavljene od COVID infekcije.

U periodu od 3. do 17. oktobra ove godine, rješenjima inspekcije naložene su 1.453 samoizolacije nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Iz Zavoda napominju da radi zaštite sebe i drugih, treba nositi zaštitnu masku, poštovati fizičku distancu, izbjegavati rukovanje i grljenje, prati ruke toplom vodom i sapunom, koristiti dezificijense na bazi alkohola, intezivno provoditi ličnu higijenu, provjetravati prostor u kojem se boravi. Podsjećaju i da se sve preporuke i smjernice za ponašanja u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici www.zzjzks.ba.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!