[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/15\/izrael-koronavirus-vakcinacija-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/15\/100x73\/izrael-koronavirus-vakcinacija-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/15\/izrael-koronavirus-vakcinacija-xinhua.jpg","size":"85.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U Irskoj preporučuju privremeni prekid cijepljenjem AstraZenecom

Cijepljenje AstraZenecom privremeno se treba zaustaviti dok se ne istraže slučajevi zgrušavanja krvi, rekao je u nedjelju zamjenik irskog šefa javnog zdravstva Ronan Glynn, javlja Al Jazeera Balkans.

- Ova preporuka je data nakon izvještaja Norveške medicinske agencije o četiri nova slučaja zgrušavanja krvi kod odraslih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom - rekao je Glynn.

Dodao je kako još nije zaključeno da postoji poveznica između AstraZenecinog cjepiva i tih slučajeva, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

- Iz mjera predostrožnosti i čekajući nove informacije, Nacionalni savjetodavni odbor za imunizaciju (NIAC) preporučio je privremeni prekid cijepljenjem AstraZenecom u Irskoj - objavio je Glynn.

Norveška je još u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske i Austrije koja istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije, prenosi Reuters.

BBC piše kako su od pet miliona Evropljana koji su dosad primili to cjepivo britansko-švedskog proizvođača slučajevi zgrušavanja zabilježeni kod trideset ljudi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u subotu je, pozivajući se na izvještaje povjerenstva pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA), saopćio kako nema poveznice između poremećaja zgrušavanja i cjepiva AstraZenece koje je Hrvatska naručila u velikom broju, no ne iz iste serije kao ono u Austriji i 16 drugih zemalja EU-a.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!