[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/05\/skola-daci-567.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/05\/100x73\/skola-daci-567.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/05\/skola-daci-567.jpg","size":"109.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

U Hrvatskoj počinje nova školska godina za nešto više od 460 tisuća učenika

Nešto više od 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola sjest će danas u školske klupe u Hrvatskoj i to bez posebnih epidemioloških mjera koje su obilježile protekle dvije godine.

Po podacima hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2022./2023. osnovnu školu u Hrvatskoj pohađat će oko 310.000 učenika, od kojih je nešto manje od 36.000 prvašića, dok će ih u srednjim školama biti ukupno 154.400 učenika.

Za razliku od protekle dvije godine, ove nastava u svim školama počinje bez posebnih epidemioloških mjera.

Nova školska godina učenicima donosi i neke promjene. Za maturante je najveća promjena u polaganju hrvatskoga jezika, za koji će od sada ispit biti jedinstven, odnosno na jednoj razini, a esej će ponovno biti uvjet prolaznosti na tom ispitu.

Osim toga, svi ispiti Državne mature sada će se polagati po novim predmetnim kurikulumima, s obzirom na to da je ove godine završen četverogodišnji ciklus njihova uvođenja.

Svi će osmaši pisati nacionalne ispite iz osam predmeta – hrvatskoga, matematike, biologije, fizike, kemije, prvog stranog jezika, geografije i povijesti.

Nacionalne ispite, kao pilot projekt, pisat će i učenici petih razreda 81 škole i to iz hrvatskog, matematike te prirode i društva.

Pomoćnici u nastavi osigurani su za gotovo 4,5 tisuće učenika s teškoćama u razvoju u 1003 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a iz MZO očekuju da će broj biti i veći, s obzirom na to da zahtjevi kontinuirano pristižu, prenosi Hina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!