[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/careva-dzamija-foca-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/100x73\/careva-dzamija-foca-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/careva-dzamija-foca-1.jpg","size":"76.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

U Foči obilježena 520. godišnjica Careve džamije

U Foči je sinoć obilježena 520. godišnjica Careve džamije koju je sagradio sultan Bajazid II 1501. godine. Porušena je 1992. te obnovljena 2016. godine.

Povodom značajne godišnjice proučena je hatma dova a program je nastavljen učenjem zikra.

Muftija goraždanski Remzija ef Pitić podsjetio je na njen značaj u razvoju grada Foče te na ostavštinu sultana Bajazida II Velije koja je, kako je kazao, dio bosanskog identiteta.

- Ne samo ova džamija već čitav kompleks Bajazidovih hajrata koje je on ostavio BiH. O carevim džamijama u BiH bi se mogla napraviti  čitava studija, a džamije u narodu poznatije kao careve nose imena po svojim utemeljiteljima, sultanima koji su ostavili trajno dobro iza sebe. Bajazid je jedan od velikih slultana čiji tragovi hajrata u BiH su ogromni i neizmjerni i nismo ih još sve ni sabrali - kazao je muftija goraždanski.

Namjera je bila, kako je dodao, ne dozvoliti da ta godišnjica prođe neprimijećeno.

- Nastojali smo da organiziramo nekoliko sadržaja koliko to dozvoljavaju ove okolnosti, da ne okupljamo veliki broj ljudi ali željeli smo da se zahvalimo svima onima koji su ovu džamiju "držali na nogama" bilo kao džematlije, imami, njene mutevelije, mujezini ili kao porodice njenog mekteba kroz sva ova stoljeća, jer 520 godina je činjenica sama po sebi - istakao je ef. Pitić.    

Careva džamija u Foči je među tridesetak carskih džamija u BiH, a ovaj jubilej obilježavaju i druge koje je sultan Bajazid ostavio Bosni, kao što je džamija u Nevesinju.

Sagrađena je na mjestu gdje se može vidjeti iz svakog dijela grada, sa impozantnom kamenom munarom visokom 32 metra. Pored džamije su izgrađeni objekti gasulhana i abdesthana dok je oko džamije bio veliki harem sa mnogo nišana, a među njima i kabur s nišanom kćerke sultana Bajazida - sultanije Fatime i još dosta nišana utemeljitelja Foče.

Hutba tokom današnjeg džuma namaza bit će posvećena značajnoj godišnjici, a program obilježavanja 520. godišnjice Careve džamije bit će nastavljen večeras tribinom u Goraždu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!