[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/20\/znanost-slovenija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/20\/100x73\/znanost-slovenija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/20\/znanost-slovenija.jpg","size":"34.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

U Federaciji BiH se prvi put dodjeljuju nagrade za znanost

Ove godine, prvi put, u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će dodijeljene nagrade za znanost, potvrđeno je Feni iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Kako je navedeno u obrazloženju, nagrade će se sastojati od novčanog iznosa i povelje, a bit će dodijeljene državljanima BiH s prebivalištem u FBiH za iznimno značajna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli znanstvenici i istraživači - kandidati za nagradu.

Pomoćnik ministra za znanost i tehnologije u Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti mr.sr. Jasmin Branković podsjetio je kako je Uredba o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele federalnih nagrada za znanost u primjeni od 1. siječnja 2021. godine, dok je natječaj za dodjelu nagrada, uime Vlade FBiH, ovo ministarstvo raspisalo na proljeće ove godine.

- S tim u vezi, Ministarstvo je pozvalo na suradnju i partnerstvo sve potencijalne predlagače kandidata za nagrade, odnosno sve znanstvene i istraživačke ustanove - akademije znanosti  i umjetnosti, potom sveučilišta i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, znanstvene ustanove, znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne institute, tehnološke parkove i druge pravne osobe registrirane za obavljanje znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH - kazao je Branković za Fenu te naveo kako je natječaj bio otvoren 30 dana, nakon čega je Ministarstvo evidentiralo i obradilo sve prispjele prijedloge te ih uputilo Savjetu za znanost na razmatranje i davanje mišljenja.

 Dodao je kako je Savjet za znanost, u okviru propisane procedure, sačinio preliminarni prijedlog za dodjelu nagrada, s obrazloženjem, a konačni je utvrdilo Ministarstvo, dok će Vlada Federacije BiH donijeti Odluku o dodjeli federalnih nagrada za znanost.

Pritom je napomenuo kako će federalne nagrade za znanost biti dodijeljene u četiri kategorije, i to: Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za znanost, Godišnja nagrada za mlade istraživače i Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju znanosti.

 - Dodjela nagrada za znanost, odnosno za iznimno važna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti koja doprinose proširenju znanstvenih spoznaja i ukupnom prosperitetu društva, uobičajena su praksa u svim civiliziranim državama svijeta. U FBiH dosad nije postojao uređen način i procedura društvenog vrednovanja znanstvenih rezultata, premda je evidentno da znanstvenici i istraživači s ovih prostora ostvaruju zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu - istaknuo je pomoćnik federalnog ministra za znanosti i tehnologije. 

 Smatra kako dodjela ovih nagrada, pored priznanja znanstvenicima za postignute rezultate, predstavlja značajan doprinos popularizaciji istraživačkog rada i promociji zemlje kao znanstveno i tehnološki osviještene države na međunarodnom planu. 

 Nagrade će se inače svake godine dodjeljivati uz Dan znanosti u Federaciji BiH, koji se obilježava 12. prosinca, i to u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za kemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. znanstveniku. 

 - Tako će i ove prve nagrade za znanosti biti dodijeljene tim povodom. Još nismo utvrdili točan datum, ali pripremamo svakako svečani događaj, odnosno posebnu, svečanu sjednicu Savjeta za znanost na kojoj će cjelokupnoj javnosti biti predstavljena četiri laureata federalnih nagrada za znanost u 2021. godini, koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna znanstvena dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine - ustvrdio je Branković.

 Napomenuo je kako je i obilježavanje Dana znanosti u Federaciji BiH također tradicija novijeg datuma, a prvi put je obilježen 2019. godine.

Inicijativu je pokrenulo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a prihvatila Vlada FBiH te se od tada obilježava svakog 12. prosinca s ciljem populariziranja znanosti i znanstveno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

 - I ove godine pripremili smo niz događanja u povodu Dana znanosti. Točnije, već smo neke znanstveno-popularne sadržaje i programe realizirali u prošlom mjesecu, dok će iduće srijede, 24. studenoga, u Sarajevu će biti upriličen Dan akademske knjige – najavio je pomoćnik federalnog ministra za znanost i tehnologije.

U sklopu programa, koji će biti održan u NUB-u BiH, istaknuo je, bit će dodijeljena recentna znanstvena izdanja javnim sveučilišnim bibliotekama u FBiH, proglašeni nagrađeni studenti koji su u ovoj godini najviše koristili bibliotečki fond i ostale usluge javnih sveučilišnih biblioteka te održan okrugli stol na kojem će biti govora o produkciji akademske knjige u 2021. godini.

 Također, Ministarstvo će i ove godine, putem nadležnih županijskih ministarstava obrazovanja, preporučiti svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH da, na Dan znanosti – 12. prosinca, dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu te uopće značaju znanosti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!