[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/l-25b7226101c342dd6cb79a399da3fdc0.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/100x73\/l-25b7226101c342dd6cb79a399da3fdc0.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/19\/l-25b7226101c342dd6cb79a399da3fdc0.jpg","size":"95.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

U Bruxellesu danas sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije o ukidanju srpskog dinara

U Bruxellesu će se u utorak održati sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića koji će pod pokroviteljstvom Europske unije a u sklopu dijaloga, razgovarati o ukidanju srpskog dinara u platnom prometu na Kosovu.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je uoči sastanka u Bruxellesu kako se pitanje srpskog dinara na Kosovu mora hitno riješiti i da već postoji suglasnost oko dijela američkog prijedloga o tom pitanju.

Prema njezinim riječima, vrlo je pozitivno "što se međunarodna zajednica, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, slaže da na Kosovu ne smije biti cirkuliranja dinara".

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković demantirao je navode kosovske predsjednice te istaknuo kako nikakav dogovor o dinaru nije postignut.  

„Što bi naš narod rekao, Vjosa Osmani laže kao pas! Nikakav dogovor o dinaru nije postignut, a oni koji su silni i moćni, jedino što rade jeste da srpskom narodu na Kosovu nameću rešenja", napisao je Petković na društvenoj mreži X.

Petković je istaknuo kako je tema današnjeg sastanka Zajednica srpskih općina (ZSO) ali i druga važna pitanja vezana za deeskalaciju, i to prije svega pitanje dinara i „zabrana Srbima da primaju plaće, mirovine na Kosovu što dovodi do humanitarne katastrofe".

Na godišnjicu potpisivanja Ohridskog sporazuma visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borell pozvao je Kosovo i Srbiju da okončaju krizu i tenzije i krenu naprijed u "novu europsku eru" provedbom sporazuma o normalizaciji odnosa.

Srbija i Kosovo 27. veljače prošle godine postigli su suglasnost o Sporazumu o putu prema normalizaciji odnosa dok je u Ohridu prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz veljače.

No tijekom cijele 2023. nisu postignuti rezultati u njegovoj provedbi, a Srbija odbija provesti sve dijelove sporazuma, posebno onaj koji govori da neće blokirati članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima.

Kosovo ne želi prihvatiti formiranje Zajednice srpskih općina jer strahuje da bi takva zajednica mogla biti slična Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini a kosovski premijer Albin Kurti tvrdi za ZSO nije prioritet u normalizaciji odnosa sa Srbijom te inzistira na tome da sporazum bude potpisan.

S druge strane srbijanski Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija promijeniti pristup dijalogu s Kosovom koji se provodi pod pokroviteljstvom Europske unije (EU).

Glasnogovornik Europske unije Peter Stano kazao je uoči današnjeg sastanka da EU poziva čelnike Srbije i Kosova da pokažu odgovornost, a ako to ne učine bit će ugroženi kredibilitet i europske integracije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!