[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/14\/protesti-minsk.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/14\/100x73\/protesti-minsk.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/14\/protesti-minsk.jpg","size":"102.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

U Bjelorusiji nastavljeni protesti zbog rezultata izbora, privedeno 114 osoba

Demonstranti nezadovoljni rezultatima predsjedničkih izbora u Bjelorusiji nastavljaju se okupljati na ulicama te zemlje. 

Tokom protesta u subotu koji nisu prethodno najavljeni privedeno je 114 osoba.

Olga Chemodanova, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova, rekla je da je u subotu na protestima na 12 različitih lokacija širom zemlje prisustvovalo najviše 1.700 ljudi, javlja Anadolija. 

Istakla je da je tokom demonstracija privedeno 114 osoba, od kojih 99 u glavnom gradu Minsku, a da će 87 osoba biti zadržano u pritvoru dok ne budu izvedeni pred sud.

Dodala je da su pristalice predsjednika zemlje Aleksandra Lukašenka također održali skupove širom zemlje na kojima je učestvovalo više od 50.000 ljudi.

U Minsku su održani protesti protiv Lukašenka na kojima su učestvovale samo žene. Blizu 100 žena okupilo se na Trgu slobode iako je policija od njih tražila da se raziđu.

U jednom momentu grupa žena je policajce vukla za uniformu, pocijepala njihove maske i spriječila prolazak policijskih vozila.

Protesti u Bjelorusiji počeli su nakon što je saopćeno da je na predsjedničkim izborima održanim 9. augusta pobijedio aktuelni predsjednik zemlje Aleksandar Lukašenko. Mnogi su izrazili nezadovoljstvo ovim rezultatom, optužujući vlasti za namještanje izbora. Demonstranti zahtijevaju nove izbore i ustavnu promjenu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!