[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/l-59f061ac82ffcda6c388472b142f6e5d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/100x73\/l-59f061ac82ffcda6c388472b142f6e5d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/l-59f061ac82ffcda6c388472b142f6e5d.jpg","size":"86.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

U Beogradu danas susret Vučića i Dodika

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić susrest će se u četvrtak u Beogradu s predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom a tokom susreta bit će riječi o organizaciji "uskršnjeg sabora Srba" koji bi se 5. i 6. maja trebao održavati diljem Srbije.

Tijekom susreta također bit će riječi i o zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) koja bi 2. maja trebala razmatrati prijedlog rezolucije kojom se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i ponovo osuđuje taj zločin.

Na dnevnom redu Opće skupštine UN-a 2. maja naći će se izvještaj glavnog tajnika posvećen izgradnji kulture mira odnosno "promocija kulture mira te međureligijskog i interkulturalnog dijaloga, razumijevanja i suradnje".

U okviru te točke očekuje se i rasprava o rezoluciji u povodu 29. godišnjice zločina u Srebrenici gdje su u julu 1995. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon okupacije zone pod zaštitom UN-a ubili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Taj je masakr u nizu presuda koje su donijeli Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) kvalificiran kao genocid.

Prema dostupnim informacijama, Njemačka i Ruanda prihvatile su biti sponzori rezolucije o Srebrenici koja sada postoji u formi nacrta i o njezinom se sadržaju još pregovara u diplomatskim krugovima u sjedištu UN-a.

Vučić je ranije najavio kako će putovati u New York ovog mjeseca i tamo pokušati učiniti sve što može ne bi li spriječio usvajanje rezolucije iako priznaje kako su mali izgledi da u tome ovoga puta uspije jer Opća skupština odluke donosi običnom većinom.

Kako je priopćeno iz Press centra srbijanskog predsjednika, na današnjem sastanku u Beogradu koji će se održati u Vili Mir s početkom u 18 sati, sudjelovat će i predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović te predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!