[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/ait-apa-city-intelligence-lab.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/100x73\/ait-apa-city-intelligence-lab.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/ait-apa-city-intelligence-lab.jpg","size":"241.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

U Beču otvoren prvi 'City Intelligence Lab'

U Beču otvoren prvi "City Intelligence Lab". Laboratorij s umjetnom inteligencijom nudi odgovore na pitanja iz urbanizma.

Kako se razvijaju vrućine, saobraćaj ili vjetar? Koji je potencijal solarnih panela u gradu? Na ta i slična pitanja iz polja urbanizma i prostornog uređenja Beč nudi brze odgovore uz pomoć umjetne inteligencije i modela virtuelne stvarnosti u "City Intelligence Lab".

Ove sedmice je u Beču predstavljen projekt „City Intelligence Lab“. Laboratorij posjeduje umjetnu inteligenciju i samostalno komunicira s korisnicima, a razvijen je od strane Austrijskog tehnološkog instituta (AIT). U svojoj datoteci pohranjuje podatke koji su se godinama prikupljali i snažno podsjeća na video igricu "SimCity", putem koje su generacije igrača ostvarivale svoje urbanističke vizije.

„City Intelligence Lab" omogućava podizanje cijelih naselja u minuti, vještačka inteligencija istovremeno obračuna sve moguće posljedice po pitanju strujanja zraka i vjetra, promjena temperature ili promjena u saobraćaju. Drugim pokretom prsta možete kompletno naselje pretvoriti u parking, izvršiti preraspodjelu poslovnih objekata i izračunati kako bi se to odrazilo na tržište nekretnina.

Prednost inteligentnog sistema, kojeg smatraju novom vrstom laboratorijske infrastrukture, je prije svega njegova brzina a u budućnosti će biti primjenjiv i na drugim gradovima, saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!