[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/07\/l-d287d4d925107aec6a442bcd2313f25a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/07\/100x73\/l-d287d4d925107aec6a442bcd2313f25a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/07\/l-d287d4d925107aec6a442bcd2313f25a.jpg","size":"57.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U Art Clubu 'Seljo' 8. juna premijera predstave 'Ljubavni triangl' Miroslava Pilja

Dramska predstava "Ljubavni triangl" scenariste i reditelja Miroslava Pilja bit će premijerno izvedena 8. juna na maloj sceni Art Cluba "Seljo“. 

Predstava se na duhovit način, intrigantno, bavi složenim emocionalnim interakcijama i moralnim dilemama koje su postavljene u savremenom kontekstu.

- Ključno pitanje predstave je šta je to ljubav, da li se nje još uvijek držimo, ili je možda primat preuzelo ono materijalno – kazao je Pilj na konferenciji za medije.

S obzirom da je komedija jedna od najozbiljnijih formi, za Pilja je bio izazov sučeljavanje suprotnosti, ali taj kontrast je bio jedan od načina da se izazove komični efekt.

- Kada znanstvenika, psihologa, i Kimetu, koja je 'sponzoruša', sučelimo, onda dolazimo do istine da mi živimo u jedno, blago rečeno, nenasmijano vrijeme, kada je prioritet u odnosu na emociju, zauzeo profit - pojašnjava Pilj.

U predstavi igraju Enela Sefer i Adnan Kukuruzović.

Glavni lik je psiholog (Adnan Kukuruzović) koji interpretira svoje predavanje o partnerskim odnosima, što gledatelju pruža dublji uvid u njegov profesionalni pristup, ali i osobnu individualnost u problematiku koju proučava.

- Kimeta jednoga dana dolazi komšiji, psihologu, da se požali na buku i tu počinje radnja. Ta dva lika su dva svijeta različita, sušta suprotnost, ali prilikom susreta postižu iskričavost u kojoj se cijela predstava ogleda – otkriva Kukuruzović.

Susjeda Kimeta (Enela Sefer) koja mu dolazi u posjet, uspijeva dočarati slojevitost i ranjivost svog lika. Njezin odnos s mužem, o kojem razgovara s psihologom, na početku djeluje kao marginalna tema, no postepeno se otkriva kao centralni plot twist.

- Kimeta je 'domaćica', troši muževe pare, bezobrazna je, samosvjesna, nametljiva, tvrdoglava, napadna. Takva kakva jest, dolaskom kod psihologa, kontrira mu, konfliktna je. Smatra da je ona psihologu pomogla da 'otvori oči' i obećava mu 'vidim ja da tebi nije lako, posavjetovat će tebe Kimeta' – kaže Sefer.

Pilj, Kuluruzović i Sefer uvjereni su da će gledatelji nakon predstave izaći nasmijani, iako je cilj, koliko god žele da ih predstavom nasmiju, da razmisle o jednoj od najvažnijih tema, a to je ljubav.

Akademski kulturni centar „Seljo“ ove godine obilježava 75 godina rada, a direktor Dževad Kordić je najavio da će godišnjicu obilježiti nizom aktivnosti, te koncertom u Narodnom pozorištu na kojem će predstaviti sve ansamble koji djeluju u tom centru.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!