[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/pistolj-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/100x73\/pistolj-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/12\/pistolj-3.jpg","size":"575.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

U akcija 'Orka' pretresi na 12 lokacija, 14 uhapšenih

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su, nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva "Orka" na području Federacije Bosne i Hercegovine, vezano za krivično djelo "organizovani kriminal", a u vezi sa krivičnim djelima "razbojništvo", "teška krađa" i "neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, vrše se pretresi na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, Republika Srpska, te je lišeno slobode 14 osoba: R.B. (1987.), M.B. (1991.), A.B. (1984.), J.M. (1983.), S.Ć. (1978.), Z.M. (1972.), F.P. (1986.), M.P. (1981.), S.H. (1991.), M.O. (1984.), Z.H. (1990.), R.G. (1980.), N.B. (1992.), dok se Z.G. (1969.) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj.

Radi se o osobama koja su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju ovih i drugih krivičnih djela, zbog čega se pojedini još nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena krivična djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti.

Navedena organizirana kriminalna grupa na čelu sa R.B i J.M. se sumnjiči da je u periodu 2014. - 2019. godine, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 29 krivičnih djela razbojništava i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transporti novca, te drugi privredni subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000 KM, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli višemilionsku štetu.

Također, ova grupa se sumnjiči i za krivična djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe putničkih motornih vozila.

Prilikom pretresa do sada su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, a radi se o većoj količini eksploziva, oružja, municije, novca, policijskoj uniformi, podesnom alatu koji je korišten za izvršenje krivičnih djela, te drugi predmeti.

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru i Sarajevu, te će u zakonskom roku biti predate uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Značajnu podršku prilikom provođenja istražnih radnji pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, dok asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Kantona Sarajevo.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, saopćeno je iz FUP-a.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!