[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/tuzilastvo-bih.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/100x73\/tuzilastvo-bih.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/tuzilastvo-bih.jpg","size":"103.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Tužiteljstvo BiH u međunarodnoj operaciji spriječavanja pranja novca

Tužitelj i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, zajedno sa policijskim djelatnicima SIPA-e, poduzeli su aktivnosti u koordinaciji s kolegama iz Slovenije, kako bi se spriječilo moguće pranje novca, povezano s nabavom zaštitnih maski za poduzeće iz Slovenije.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s partnerskim institucijama iz Slovenije, sudjelovalo je u međunarodnoj operaciji u okviru koje su u BiH privremeno oduzeta sredstva u iznosu većem od pola miliona KM.

Aktivnosti se odnose na sumnju u prevaru prilikom nabave zaštitnih maski za jedno poduzeće iz Slovenije, u kojem su sudjelovali i određeni državljani i poduzeća iz BiH – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Zbog sumnje u nezakonite aktivnosti, zatražena je saradnja institucija BiH, te su na prijedlog Tužiteljstva BiH i naredbu Suda BiH policijski djelatnici SIPA-e poduzeli određene aktivnosti na prikupljanju dokaza i blokadi određenih novčanih sredstava.

Oduzeta je određena dokumentacija od četiri pravne i dvije fizičke osobe, zbog sumnje u kazneno djelo pranja novca u iznosu od 586.749 KM.

 Istraga u ovoj međunarodnoj operaciji se nastavlja.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!