[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/mevlut-cavusoglu.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/100x73\/mevlut-cavusoglu.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/mevlut-cavusoglu.jpeg","size":"53.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Turska uputila Grčkoj zvaničnu ponudu za nastavkom razgovora

Turska je uputila Grčkoj zvaničnu ponudu da u ovom mjesecu nastave s  preliminarnim razgovorima o njihovim suprotstavljenim pretenzijama u Sredozemnom moru i o ostalim otvorenim pitanjima, objavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Ankara i Atina, članice NATO-a, u žestokom su sporenju oko teritorijalnih pretenzija na Mediteranu i ostalih neriješenih morskih prava. One su održale 60 rundi pregovora do 2016., kada su razgovori prekinuti. Napetosti su buknule prošle godine kada je Ankara poslala  brod za seizmička istraživanja u vode na koje Grčka također polaže pravo, ali je brod otada krenuo ka turskoj obali.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kolegom iz reda kiparskih Turaka, Tahsinom Ertugrulogluom u Ankari, Cavusoglu je izjavio da je Grčka ranije nagovijestila da bi mogla nastaviti razgovore 11. januara, ali da nije učinila nikakav korak u tom pravcu. Dodao je da Atina “nema nikakvog opravdanja” što nije nastavila razgovore, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!