[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/07\/l-8f646fe9cb6b11be084216b4eca47a50.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/07\/100x73\/l-8f646fe9cb6b11be084216b4eca47a50.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/07\/l-8f646fe9cb6b11be084216b4eca47a50.jpg","size":"55.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Turska i SAD razgovaraju o prevazilaženju dubokih razilika između dvije NATO saveznice

Sjedinjene Države i Turska treba da započnu sveobuhvatne razgovore u četvrtak kako bi raspravljali o tome mogu li se saveznice u NATO-u odmaći dalje od duboko ukorijenjenih nesuglasica oko pitanja kao što su Sirija i bliske veze Ankare s Rusijom.

Visoki američki i turski dužnosnici sastat će se u State Departmentu na nekoliko rundi razgovora koji će se fokusirati na teme koje obuhvataju Siriju, rusku invaziju na Ukrajinu, vojnu saradnju, energetiku, borbu protiv terorizma i rat Izraela i Hamasa.

Razgovori, nazvani Strateškim mehanizmom, postavit će teren za sastanak u petak između američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i turskog ministra vanjskih poslova Hakana Fidana.

Veze između SAD i Turske udaljile su se od strateškog partnerstva posljednjih godina otkako su se nesuglasice između dvije dugogodišnje saveznice proširile.

Turska nabavka ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400 2019. godine pokrenula je američke sankcije Ankari i dovela do njenog uklanjanja iz programa stelt borbenih aviona F-35. U međuvremenu, Turska je i dalje duboko zabrinuta zbog američke podrške kurdskoj miliciji u sjevernoj Siriji koju vidi kao produženu ruku PKK, militantne grupe koju smatra terorističkom organizacijom.

SAD su također iznervirane zbog 20 mjeseci dugog kašnjenja Ankare u odobrenju članstva Švedske u NATO-u, koje se deslo u januaru. Američki Kongres otada je odobrio prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj od 20 milijardi dolara, što je turska vlada dugo tražila.

Otada su američki zvaničnici počeli da opisuju želju obje strane da prodube razgovore u oblastima u kojima one mogu da sarađuju.

- To će vjerovatno biti najsitniji i najpozitivniji strateški mehanizam koji smo imali proteklih godina - izjavio je visoki američki zvaničnik o predstojećim razgovorima.

Krajem januara, američki senatori iz Demokratske stranke predsjednika Joea Bidena, Jeanne Shaheen i Chris Murphy, posjetili su Tursku i sastali se s Erdoganom. Murphy je tada kazao da sada postoji "značajan zamah" u bilateralnim odnosima.

U intervjuu za Reuters, Shaheen je opisala njihovu posjetu kao "prilično pozitivnu u smislu potencijala za resetiranje odnosa SAD-a i Turske u budućnosti".

Nema, međutim, iluzije da će dvodnevna posjeta riješiti sve dugotrajne napetosti između dvije saveznice i očekuju se teški razgovori.

Najteži razgovori vjerovatno će se odvijati na putu naprijed u Siriji i jakim ekonomskim vezama Ankare s Rusijom, za koje Washington kaže da su pomogle Kremlju da zaobiđe neke američke sankcije, prenosi Reuters

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!