[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/bascarsija-9.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/100x73\/bascarsija-9.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/bascarsija-9.jpg","size":"143.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Turistički uposlenici u Kantonu Sarajevo traže oživljavanje turizma

Turistička zajednica Kantona Sarajevo i članovi turističke privrede uputili su incijativu nadležnima za pomoć u oporavku turizma, saopćila je ta turistička zajednica.

Inicijativa je upućena u vezi s aktuelnim epidemiološkim mjerama u Kantonu Sarajevo, a na adrese Vlada Federacije Bosne i Hercegovine te kantonalne vlade, ministarstava zdravstva FBiH i Kantona te federalnog i kantonalnog kriznog štaba.

- Smatramo da je epidemiološka situacija povoljna i da bi trebao biti dopušten ulazak turistima ne samo uz PCR test, nego također uz dokaz o vakcinaciji ili dokaz o preležanoj koroni ili negativnom antigenskom testu. Predlažemo da se posjetiocima omogući brzo testiranje prije početka održavanja događaja ili manifestacije. Imajući u vidu pozitivne svjetske prakse, smatramo da i situacija u BiH dozvoljava primjenu sličnih aktivnosti u oživljavanju kulturnog, zabavnog i sportskog života te turizma uopće - navedeno je.

Potpisnici inicijative, u cilju oporavka turizma i bh. privrede općenito, podržavaju i zahtijevaju ubrzano djelovanje u otklanjanju svih postojećih barijera kako bi makar djelimično vratili društveni život u normalne tokove i doprinijeli uspjehu predstojeće turističke sezone.

- Ovom inicijativom tražimo relaksaciju mjera koje podrazumijevaju podršku nadležnih, poput evropskih i svjetskih vlada, koje intenzivno rade na pronalasku adekvatnih i novih rješenja, budući da je očito da rješenja i različiti modaliteti realizacije kulturnih i zabavnih događaja već postoje - navedeno je također u inicijativi.

Cilj je zajednički analizirati trenutno epidemiološko stanje te u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima, vladama i kriznim štabovima, primjenjivati iste ili slične metodologije i primjere dobre prakse pri kreiranju novih mjera.

Generalno, cilj je realizacija kulturnih i zabavnih sadržaja u uslovima pandemije i novih epidemioloških mjera, uz primjenu primjera dobre prakse zemalja u regiji i svijetu, a s namjerom pokretanja kulturnog života te započinjanja oporavka turizma.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!