[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/21\/img-0052-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/21\/100x73\/img-0052-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/21\/img-0052-1.jpg","size":"176.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Turistička promocija Hercegovine kroz cestovni biciklizam

Nakon prošlogodišnjeg prvijenca i okupljanja preko 50 sudionika iz BiH i zemalja regije, i ove će se godine održati događaj "Upoznaj Hercegovinu" i još jednom prezentirati njezini turistički potencijali.

 Ove godine prezentirat će se južni dio Hercegovine, odnosno staza "Franciskana", po kojoj ovogodišnji događaj i nosi ime.

 "Franciskana je jedna izvrsna cikloturistička staza, koja je idejno nastala kroz projekt 'Cycling Rural', a cilj je uvezivanje svih franjevačkih samostana i muzeja u Hercegovini, od čega i dolazi i njeno prigodno ime", kaže Toni Zorić, organizator događaja.

 U svojoj dužini od 460 km ova staza prezentira ne samo franjevačke samostane i muzeje, već kompletnu turističku ponudu i atrakcije na toj dionici, kao i ruralni turizam ove zemlje, jer u potpunosti izbjegava glavne prometnice, kako bi se cikloturisti kretali kroz sela, naselja, poljoprivredna gazdinstva i na najbolji način upoznali običaje i živote ljudi koji ovdje žive.

 Događaj je rekreativnog tipa i rezerviran je za cestovne bicikliste koji će u dužini od 143 km obići neka od najljepših i najatraktivnijih dijelova južne Hercegovine. 

 Polazak na vožnju "Franciskana" planiran je za nedelju, 15. ožujka u 10 sati ispred Franjevačke crkve i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

 "Polazak je ispred Franjevačke crkve i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru koja je i sama turistička atrakcija i svojim tornjem privlači velik broj turista, a zatim vozeći se Ćirinom prugom uz Neretvu prolazimo pokraj Starog mosta, Manastira Žitomislići, te se u Šurmancima odvajamo prema Međugorju.

 Nadalje, sudionici će voziti u prelijepu rijeku Trebižat i obići i Kravice, Čeveljušu, Koćušu, peć Mlini. Bitno je spomenuti da trasa izbjegava glavne prometnice koliko je to moguće i vodi nas seoskim cestama kako bi prezentirali ruralni turizam, poljoprivredna gazdinstva i živote lokalnog stanovništva", ističe Zorić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!